HIT! POSLANIK POSTAO POSLANICA: Tesa je prvi transrodni član skupštine Nemačke
Foto: Profimedia

VELIKA PROMENA

HIT! POSLANIK POSTAO POSLANICA: Tesa je prvi transrodni član skupštine Nemačke

Planeta -

MINHEN - Nemačka je dobila prvog transrodnog zakonodavca, tj. poslanika koji je odlučio da promeni pol. To je Markus Ganserer, član koalicije Zeleni/Alijansa 90, koji je odlučio da volju naroda u parlamentu Bavarske ubuduće predstavlja kao Tesa Ganserer.

Odlučila da promeni pol... Tesa Ganserer
Odlučila da promeni pol... Tesa Gansererfoto: Profimedia

On je na konferenciji za novinare otkrio da se već deset godina oseća kao transrodna osoba i da je odlučio da se u javnosti do kraja života predstavlja kao Tesa.

- Neću više nositi odela i kravate. Ja sam žena svakim atomom svog tela i odsad sam dama i regionalna poslanica. Ne radim ovo zbog zabave, zaista se osećam kao žena i nisam tako odjednom odlučila - rekla je Tesa.

TRANSRODNI POLITIČARI U SVETU Tesa Ganserer jedna je od nekoliko transrodnih osoba među političarima širom sveta. U susednoj Belgiji prva transrodna političarka je Petra de Suter, poslanica Zelene stranke, koja je izabrana u Senat 2014.

Poslanica iz Belgije... Petra de Suter
Poslanica iz Belgije... Petra de Suterfoto: Profimedia

U SAD je prva transrodna osoba izabrana u parlament Virdžinije 2017, i to je Denika Roum iz Demokratske stranke. U novembru prošle godine Kristin Halkvist iz Demokratske stranke izgubila je u trci za parlament u Vermontu za 40.000 glasova od republikanca Fila Skota. Čelsi Mening, koja je bila izvor Vikiliksa za tajne diplomatske depeše, nije uspela da pobedi u stranačkoj trci i postane kandidat za Senat u Merilendu.

Poslanica iz SAD... Denika Roum
Poslanica iz SAD... Denika Roumfoto: Profimedia

Ganserer, koja je oženjen i ima dva sina, kaže da je otkrio svoj pravi identitet pre deset godina, otkad po kući nosi haljine. Iako će se u parlamentu Bavarske pojavljivati našminkan i sa perikom, i dalje će ga smatrati za Markusa. Naime, prema zakonu koji je na snazi u Nemačkoj, da bi osoba promenila pol, potrebna su dva medicinska mišljenja, kao i period od godinu dana pre nego što neka osoba zvanično u dokumentima može da promeni ime i pol. Na drugoj strani, kolege iz koalicije će Tesu prihvatiti kao ženu.

- Identitet naše koleginice neće biti problem u ovom parlamentu. Ličnost svakog poslanika je mnogo važnija od njegovog pola. Savetovaću poslanicima da gospođu Ganserer tretiraju kao ženu bez obzira na njen zakonski status - rekla je Ilza Ajgner, predsednica bavarskog parlamenta, koja je članica konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja je u koaliciji s vladajućom Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) kancelakre Angele Merkel. Nemačka je istopolne brakove legalizovala 2017, ali je protiv ovog zakona glasalo čak 225 poslanika iz vladajuće koalicije CDU/CSU.

foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track