RUSIJA ODBACILA AMERIČKE OPTUŽBE: Ovo je prava istina o MISTERIOZNOJ raketi 9M729! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

BRIFING ZA ATAŠEE I NOVINARE

RUSIJA ODBACILA AMERIČKE OPTUŽBE: Ovo je prava istina o MISTERIOZNOJ raketi 9M729! (VIDEO)

Planeta -

Određene snage u SAD ne žele da Moskva dokaže da su optužbe iz Vašingtona u vezi sa raketom 9M729 pogrešne, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na zajedničkom brifingu za atašee stranih država i novinare o raketi 9M729, za koju SAD tvrde da nije u skladu sa sporazumom INF, što je Moskva više puta negirala.

"Kako je poznato, koren nagomilanih problema je postojanju međusobnih zamerakama Rusije i SAD po pitanju poštovanja sporzuma. Tokom višegodišnjih diskusija nismo uspeli da približimo pozicije. Po našem najglubljem ubeđenju, to je nastalo samo i isključivo zbog politike Vašingtona i načina na koja se ona vodi", izjavio je Sergej Rjabkov, zamenik šefa diplomatije Rusije.

Sadašnja situacija oko Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa nastala je isključivo zbog odbijanja Vašingtona da prihvati dijalog, ocenio je on i dodao da SAD još nisu objasnile na osnovu kojih informacija su došli do zaključka da je raketa testirana na domet koji nije u skladu sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa.

"Tokom dugog vremena SAD su jasno odbijale da navedu konkretan tip raketa u ruskom arsenalu, ograničavajući se nagoveštajima pozivajući se na neke zagonetne obaveštajne podatke. Samo pre oko godinu dana SAD su saopštile da se radi o raketi 9M729. Međutim, još uvek nisu objasnili na osnovu kojih podataka su u Vašingtonu zaključili da je ova raketa testirana na zabranjeni domet po Sporazumu o likvidaciji raketa serednjeg i malog dometa", dodao je ruski diplomata.

Sergej Rjabkov
Sergej Rjabkovfoto: Printscreen YouTube/RT

Rjabkov je rekao da su nedavna dešavanja pokazala da određene snage u SAD ne žele da pruže Rusiji šansu da odbaci njihove pogrešne ili izmišljene podatke kroz stručni dijalog, iako bi to omogućilo da se ovo poglavlje jednom zauvek zatvori.

"Jasno je da je to pitanje stvoreno i prošireno da se ne bi lako uklonilo s dnevnog reda", kazao je on i dodao da Rusija ima sve razloge da veruje da SAD testiraju tehnologije raketa kraćeg i srednjeg dometa pod maskom ispitivanja protivraketne odbrane.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track