MAKRON ZAVAPIO: NEĆU NA GILJOTINU! Francuski predsednik poručio da želi reforme!
Foto: AP

meta

MAKRON ZAVAPIO: NEĆU NA GILJOTINU! Francuski predsednik poručio da želi reforme!

Planeta -

Plan... Šef države iz Versaja poručio da želi promenu politike da ne bi bio upoređivan s vladarom Francuske kome je odsečena glava 1793. godine

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron, suočen sa sve žešćim protestima „žutih prsluka“, koji već deset nedelja svake subote demonstriraju širom zemlje, obećao je da će krenuti u ozbiljne reforme.

Makron, čija je popularnost na rekordno niskom nivou, održao je u Versaju sastanak s direktorima preko 150 najvećih preduzeća u zemlji na kome je pokušao da odagna strah investitora zbog situacije u državi.

Sukob s Italijom

Predsednik države je izneo zanimljivo poređenje s kraljem Lujom XVI, koji je skončao na giljotini nakon revolucije nezadovoljnih građana.

- Veliki broj ljudi misli da današnji dan nije dobar za naše okupljanje ovde. Ali kada pogledate francusku istoriju, ako lideri završe na giljotini, to je zbog toga što su odlučili da ne krenu u reforme - rekao je Makron.

Sastanak je održan 21. januara, na dan kada je pre 226 godina u Parizu uz odobravanje mase pogubljen Luj XVI. Dnevnik Žurnal du dimanš objavio je rezultate istraživanja javnog mnjenja da Makrona trenutno podržava 27 odsto građana, što je nešto više nego u decembru, kada mu je podrška bila na rekordno niskom nivou.

Poređenje... „Žuti prsluci“ Makrona nazivaju Luj XVI
Poređenje... „Žuti prsluci“ Makrona nazivaju Luj XVIfoto: AP

Osim sa domaćim problemima, Francuska je suočena i sa sve većim problemima na spoljašnjem planu. Naime, rasplamsao se tinjajući sukob sa susednom Italijom zbog politike prema migrantima. Potpredsednik italijanske vlade Luiđi di Majo je optužio Francusku da u Africi vodi kolonijalnu politiku koja osiromašuje lokalno stanovništvo i tera ga da krene ka Evropi.

- Francuska je jedna od onih zemalja čije akcije u Africi doprinose odlasku migranata sa rodnog tla na opasna putovanja - rekao je on.

Ambasadorka na ribanju

U Parizu su zbog ovakvih optužbi pozvali na raport Terezu Kastaldo, italijansku ambasadorku u Parizu.

- To su neprijateljski i neosnovani komentari koji nisu u skladu sa francusko-italijanskim partnerstvom u okviru evropske zajednice - rekao je francuski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Proširen Jelisejski ugovor

SAVEZ S NEMAČKOM

foto: EPA

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik potpisali su juče u Ahenu novi sporazum o jačanju nemačko-francuskih odnosa da bi poslali pozitivnu poruku EU, oslabljenoj porastom nacionalizma. Francuska i Nemačka su se složile da prošire ugovor o posleratnom pomirenju iz 1963. u nastojanju da pokažu da je osovina EU i dalje jaka, uprkos narastajućem evroskeptizmu i nacionalizmu u nekim drugim državama članicama.

Kurir.rs/Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track