Najnovije vesti

PUTIN I ERDOGAN PRAVE NOVU STRATEGIJU: Posle povlačenja Amerike iz Sirije moraju da reše OVA 3 PITANJA!
Foto: AP / Alexander Zemlianichenko

RAZGOVORI U MOSKVI

PUTIN I ERDOGAN PRAVE NOVU STRATEGIJU: Posle povlačenja Amerike iz Sirije moraju da reše OVA 3 PITANJA!

Planeta

Nakon najavljenog povlačenja američkih trupa iz Sirije, Rusija i Turska rade na novoj strategiji, a to će biti i najvažnije teme razgovora koje će turski i ruski predsednici Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin danas voditi u Moskvi.

Nakon najave američkog predsednika Donalda Trampa da će povući trupe iz Sirije, sada svi učesnici tog sukoba moraju da promene taktiku na terenu, piše DW i navodi da će se današnji razgovori vrteti oko tri teme - formiranja bezbednosne zone u severnoj Siriji istočno od Eufrata, moguće operacije turske vojske u Manbidžu i rastućeg uticaja islamista bliskih Al Kaidi u Idlibu.

Kako se navodi, od svih tih tema Turska ostaje pri tome svom stavu prema Partiji demokratske unije (PYD) i njenom militantnom krilu YPG koje su osnovali sirijski Kurdi, a koje neguju bliske veze sa zabranjenom Radnickom partijom Kurdistana (PKK) koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Za razliku od SAD YPG je bio partner u borbi protiv tzv. Islamske države, a američki instruktori obučavali su i naoružali borce YPG, što je Turskoj oduvek bio trn u oku i razlog za nesuglasice medu NATO-partnerima.

 

DW navodi da je cilj PYD i YPG osnivanje autonomnog regiona na severu Sirije, južno od turske granice, teritoriji na kojoj Turska planira da formira bezbednosnu zonu.

 

Stručnjaci smatraju da se i Erdogan i Tramp slažu oko uvođenja bezbednosne zone koja bi trebalo da bude široka 32 kilometara i na čije uspostavljanje Turska polaže pravo, ali nije sasvim jasno da li je Vašington sa tim saglasan.

 

Stručnjak za tursko-ruske odnose sa sedištem u Moskvi Kerim Has, siguran je da Erdogan i Tramp vode razgovore o sudbini sirijskih Kurda, kao i da prema tom dogovoru Turska ne bi napadala borce YPG, već bi oni sami napustili tu zonu u pravcu juga.

Has smatra da je moguće i formiranje neke kurdske države u Siriji, po uzoru na severni Irak, a uz dozvolu i pomoć Turske.

 

Prema njegovim rečima, Moskva smatra da bi režim sirijskog predsednika Asada ponovno trebalo da uspostavi kontrolu nad svim područjima Sirije, ali i da predviđa neku vrstu autonomije za Kurde.

 

DW navodi da Erdogan već mesecima preti ofanzivom na grad Manbidž na zapadnoj obali Eufrata, grad koji je 2016. godine od takozvane Islamske države preuzeo YPG i tu i ostao, što je u suprotnosti sa obećanjima Vašingtona da će se YPG nakon pobede povući.

Sa druge strane Rusija bi Manbidž  volela da vidi u rukama Asadovih trupa, a Kerim Has naglašava da Moskva nikada Turskoj ne bi dala zeleno svetlo za ofanzivu na Manbidž.

 

Has smatra da, koliko god da je Erdoganu važna situacija na istočnoj obali Eufrata i u Manbidžu, toliko je Putinu važna sudbina grada Idliba, gde Turska želi da spreči Asadovu ofanzivu na Idlib koja bi prouzrokovala novi talas izbeglica.

 

"Očekuje se da će Putin Erdogana u Moskvi podsetiti na stavke iz ugovora o Idlibu i jasno mu staviti do znanja: Ili ćete vi da poterate HTS iz regiona ili ćemo to da uradimo mi", smatra Has.

 

Kurir.rs/ Dojče vele

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...