FRANCUSKA MINISTARKA: Nećemo sa Italijanima na takmičenje NAJGLUPLJIH!
Foto: AP / Riccardo Antimiani / ANSA, EPA / Friedemann Vogel

oštre kritike

FRANCUSKA MINISTARKA: Nećemo sa Italijanima na takmičenje NAJGLUPLJIH!

Planeta -

Francuska neće da učestvuje u "takmičenju najglupljih" sa italijanskim zvaničnicima koji poslednjih nedelja nastavljaju kritike na račun predsednika Emanuela Makrona, izjavila je danas francuska ministarka za evropska pitanja Natali Loazo.

"Naša namera nije da se takmičimo ko je najgluplji", rekla je ministarka posle redovnog sastanka vlade, ukazujući da Francuska neće krenuti u "verbalni rat" ili da uvede mere odmazde Rimu.

"Kada su izjave preterane u tonu a i po broju, onda postaju beznačajne", ocenila je Natali Loazo i dodala da za sada nisu planirane posete francuskih zvaničnika u Italiju u sadašnjem kontekstu navodeći da je važno sarađivati sa susednom Italijom.

Prema njenim rečima, ministarske posete Italiji biće organizovane kada se smiri atmosfera.

Italijanski premijer Djuzepe Konte pokušao je da stiša situaciju ističući značaj "istorijskog prijateljstva" Italije i Francuske, distancirajući se od nedavnih žestokih kritika njegovih zamenika Matea Salvinija i Luiđija di Maja na račun francuskih vlasti i predsednika Emanuela Makrona.

Di Majo i Salvini poslednjih dana iznosili su kritike na račun Makronove vlade. Salvini je izrazio nadu da će francuski narod "moći da se oslobodi veoma lošeg predsednika" na izborima za Evropski parlament predviđenim u maju.

Italijanska ambasadorka u Francuskoj pozvana je u francusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog izjave Di Maja koji je optužio Francusku "da osiromašuje Afriku" i zaoštrava migrantsku krizu.

Salvini i Di Majo su takođe otvoreno podržali građanski pokret Žutih prsluka koji od 17. novembra organizuje proteste širom Francuske.

"Da li takve izjave mogu da doprinesu boljitku italijanskog naroda? Ne verujem. Da li to menja političku situaciju u Francuskoj? Ne verujem ni u to", dodala je francuska ministarka.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA Friedemann Vogel, AP Riccardo Antimiani ANSA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track