OFANZIVA BELE KUĆE NA VENECUELU: Maduru ukidaju prihode! Legalnog predsednika podržale vojska, Kina i Rusija! Pale prve žrtve u sukobima u Karakasu! (VIDEO)
Foto: Profimedia, EPA

opasno

OFANZIVA BELE KUĆE NA VENECUELU: Maduru ukidaju prihode! Legalnog predsednika podržale vojska, Kina i Rusija! Pale prve žrtve u sukobima u Karakasu! (VIDEO)

Planeta -

Bela kuća angažovana je na ukidanju izvora prihoda Venecuele predsednika Nikolasa Madura, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton.

"U skladu s našim priznanjem Huana Gvaida kao ustavnog, tehničkog predsednika Venecuele, smatramo da ti prihodi moraju da idu legitimnoj vladi. Veoma je komplikovano", rekao je Bolton, prenosi AP.

Nakon što se juče proglasio za privremenog predsednika Venecuele, što su mnoge zemlje, na čelu sa SAD, podržale, usledio je ljutiti odgovor Madura, koji je prekinuo diplomatske odnose sa SAD i dao rok od 72 sata američkim diplomatama da napuste zemlju.

foto: EPA

Uprkos tome što Gvaido sve više dobija podršku međunarodne zajednice, Madura podržava vojska.

Ministar odbrane Venecuele, general Vladimir Padrino izjavio je danas da samoproglašenje Gvaida za prelaznog predsednika predstavlja državni udar koji je još u toku.

"Upozoravam narod Venecuele da je u toku državni udar protiv institucija, demokratije, našeg Ustava, i predsednika Madura, našeg legitimnog predsednika", izjavio je Padrino na konferenciji za novinare okružen pripadnicima vojnog komandnog vrha.

foto: EPA

Najmanje 12 osoba poginulo je od bojeve municije tokom talasa antivladinih protesta i nereda u Venecueli, saopštila je nevladina posmatračka grupa novi bilans žrtava.

Predstavnik Opservatorije socijalnog konflikta Marko Ponse naveo je danas Asošiejted presu imena poginulih.

U siromašnim naseljima Karakasa noćas je treću noć zaredom bilo pljački i sukoba demonstranata i pripadnika snaga bezbednosti.

Venecuela je utonula u novu fazu neizvesnosti posle jučerašnjih demonstracija na kojima je tražen odlazak socijalističkog predsednika Nikolasa Madura.

foto: EPA

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozvala je Madura da uvaži prava demonstranata i da momentalno ukloni iz vojske i policije sve pripadnike umešane u represiju nad građanima, navodi AP.

Maduro je na vlast došao 2013. godine, nakon smrti Uga Čavesa. U maju prošle godine osvojio je drugi šestogodišnji predsednički mandat, ali su njegovi glavni protivnici tvrdili da je izborni proces bio praćen mnogobrojnim neregularnostima.

Kritičari ga optužuju da su životni standard i socijalno stanje u Venecueli, po njegovom dolasku na vlast, drastično pogoršali, a da se sama zemlja suočila sa nedostatkom osnovnih životnih namirnica.

Zbog toga su protiv njega tokom 2014. godine otpočele masovne i nasilne demonstracije, koje i danas traju.

Kurir.rs/Agencije

Foto: Profimedia, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja