ERDOGAN GRADI NAJVEĆU DŽAMIJU NA BALKANU: Zdanje visoko 50 metara moći će da primi 5.000 vernika, A ISTU TAKVU napraviće i u Prištini (VIDEO)
Foto: AP, Pritnscreen

BIće ZAVRŠENO DO KRAJA GODINE

ERDOGAN GRADI NAJVEĆU DŽAMIJU NA BALKANU: Zdanje visoko 50 metara moći će da primi 5.000 vernika, A ISTU TAKVU napraviće i u Prištini (VIDEO)

Planeta -

Projekat izgradnje najveće džamije na Balkanu u centru Tirane brzo napreduje i očekuje se da će džamija, čiju izgradnju finansira Turski Direktorat za verska pitanja (Dinajet), biti završena do kraja godine.

Velika džamija u Tirani (Namazga džamija) pretenduje da bude veliki verski centar koji može da primi više od 5.000 ljudi, sa bibliotekom, kulturnim centrom i salom za konferencije. Pored Kurana, ljudi će ovde moći da nauče i turski jezik.

Posle pada komunizma u Albaniji 1991. godine, albanski muslimani često su se žalili da su diskriminisani i da moraju da se mole na ulici. Godine 1992. tadašnji predsednik Sali Beriša udario je kamen temeljac džamije koja će biti izgrađena u blizini parlamenta. Izgradnja je, međutim, odložena nakon što je predsednik parlamenta, koji je bio katolik, osujetio planove. Odluku o izgradnji 2010. doneo je Edi Rama, koji je tada bio gradonačelnik Tirane.

Džamija će imati četiri minareta visoka 50 metara, dok će centralna kupola biti visoka 30 metara.

Turski predsednik prisustvovao je svečanom postavljanju kamena-temeljca džamije u Tirani 2015. godine, kada je rekao da je reč o "jedinstvenom simbolu bratstva dveju nacija". Džamija se možda nalazi u Albaniji, ali arhitektonski liči na onu u Istanbulu.

#cologne Central Mosque.

A post shared by Haider Surya Sahle (@wakmokder) on

Turska je na Kosovu u proteklih nekoliko godina finansirala obnovu više desetine verskih objekata iz osmanskog perioda i izgradnju više od 20 džamija. Osim toga, u planu je izgradnja još jednog ogromnog objekta poput onog u Tirani - u Prištini.

Kurir.rs/ Ekathimerini.com

Foto: Printscreen/ Youtube i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track