AMBASADORKA VENECUELE U SRBIJI O HAOSU U SVOJOJ ZEMLJI: Nadam se rešenju bez vojnog puta i bojim se onog što mogu da urade američki imperijalisti!
Foto: Printscreen/ Youtube

POŠTOVANJE MEĐUNARODNOG PRAVA

AMBASADORKA VENECUELE U SRBIJI O HAOSU U SVOJOJ ZEMLJI: Nadam se rešenju bez vojnog puta i bojim se onog što mogu da urade američki imperijalisti!

Planeta -

Otpravnica poslova Venecuele u Srbiji, Dija Nader de el Andari, izrazila je nadu da situacija u njenoj zemlji neće biti rešavana vojnim putem i da će se poštovati međunarodno pravo, suverenitet jednog naroda i njegova volja.

Ona je rekla i da se boji "onog što mogu da urade američki imperijalisti".

Prema njenim rečima, ovo što se dešava u Venecueli nije politička kriza, već je reč o posledicama jedne ekonomske krize koja je, kaže, indukovana i nametnuta od strane SAD i zemalja EU, za koje navodi da trenutno u Venecueli krđe načela međunarodnog prava.

"Radi se o nečemu đto je počelo pre dolaska predsednika Nikolasa Madura na vlast, još za vreme Uga Čavesa, kada je protiv nas počeo da se vodi rat na više nivoa. Ovo danas što vidimo je da SAD, bez ikakvih maski, bez sakrivanja, pokušavaju da svrgnu vlade, pa tako i našu", kaže za Sputnjik El Andari.

Napominje da su 20. maja prošle godine održani predsednički izbori na kojima je Maduro sasvim legitimno pobedio, a da je 10. januara ove godine položio predsednicku zakletvu, čemu su prisustvovali predstavnici 90 država.

"Kao i moja vlada, ja venecuelansku opoziciju koja zove na invaziju, na direktnu intervenciju u Venecueli, smatram izdajnicima iz prostog razloga što je tog 20. maja predsednik Maduro izašao na izbore koje je sama opozicija zahtevala i skoro sedam miliona venecuelanskih gradana je glasalo za predsednika Madura", kaže ona.

Situaciju u kojoj se Venecuela sada nalazi je, navodi, upravo opozicija u zemlji, zajedno sa SAD, želela da prizove "kao što se desilo u Libiji i Siriji".

"Stvara se jedna vrsta vlade u inostranstvu i onda države kao SAD i EU utiču na druge zemlje u svetu da počinju da ih priznaju. Ako pogledate šta se dešavalo u Siriji, Libiji, vidite da SAD ne poštuju nijednu međunarodnu instituciju, njih ništa ne interesuje. Nije važan ni veto pred Savetom bezbednosti UN. One uvek rade ono što žele", kaže El Andari.

Upitana da li ovo što se sada dešava u Venecueli smatra završnim činom promene režima od strane SAD u državama Latinske Amerike, odgovara da su "svi koraci već primenjeni na primeru Venecuele i nisu uspeli da postignu ono što su želeli, pa ni u tom poslednjem kada su pokuđali da ubede oružane snage da se okrenu protiv svog predsednika i da izazovu vojni udar".

"Svašta su oni pokušali da postignu u Venecueli, ali nisu uspeli u tome... Upravo to me i plaši, bojim se šta još mogu da smisle, šta još može da im padne na pamet da taj severnoamericki imperijalizam primene na nas u Venecueli", zaključuje otpravnica poslova te zemlje u Srbiji.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track