EL ČAPOV TELOHRANITELJ OTKRIO GNUSNE DETALJE LIKVIDACIJA: Upucao ga je i naredio nam da ga sahranimo iako je još disao! Posle je naručio i moje ubistvo (VIDEO)
Foto: AP

ZLOGLASNI KARTEL SINALOA

EL ČAPOV TELOHRANITELJ OTKRIO GNUSNE DETALJE LIKVIDACIJA: Upucao ga je i naredio nam da ga sahranimo iako je još disao! Posle je naručio i moje ubistvo (VIDEO)

Planeta -

Bivši telohranitelj meksičkog narko-bosa Hoakina Guzmana El Čapa, Isaja Valdez Rios, rekao je na sudu da je gledao kako njegov šef lično izvršava tri likvidacije.

Neke od tih žrtava je i spalio. O ubistvima je govorio u Saveznom sudu u Njuorku, a suđenje je usmereno isključivo na Guzmana, a ne na posledice njegovih naredbi. Guzman (61) je izručen 2017. godine SAD-u, a suđenje je počelo u novembru.

Proces je pokrenut zbog trgovine kokainom, heroinom i ostalim narkoticima u vreme kada je vodio zloglasni kartel Sinaloa. Njegovi advokati tvrde da mu je čitav slučaj podmetnuo drugi moćni narko-bos i nekadašnji saradnik Ismael "El Majo" Zambade.

Valdez (39), bivši član Specijalne jedinice meksičke vojske, izjavio je da je kao telohranitelj za Guzmana počeo da radi oko 2004. godine, u jednom od skrovišta na planinama.

Valdez
Valdezfoto: AP

Valdez je uhapšen 2014. i od tada sarađuje s tužilaštvom. Svedočio je da je spomenuti Zambada 2006. godine izručio Guzmanu člana suparničkog kartela, Arelana Feliksa. Valdez i Guzman nisu bili zadovoljni činjenicom da je Feliks prethodno bio mučen vrućim gvožđem.

Valdez navodi da je Guzman zadržao zatvorenika nekoliko dana na ispitivanju. Posle je naredio da iskopaju grob za muškarca. Guzman ga je zatim upucao pištoljem i naredio da ga se sahrani, dok je ovaj još disao.

Valdez je u iskazu naveo još jednu situaciju koja se dogodila, a to je kada su Guzmanu izručena dva člana još jednog suparničkog kartela, Zetas.

Nakon što je zatvorenike mučio oko tri sata, Guzman je ponovo izdao naredbu svojim podanicima. Rekao je da se iskopa jama u kojoj će se zapaliti vatra. El Čapo je tad pucao u svu trojicu iz suparničkog kartela i naredio da se bace u vatrenu jamu. "Rekao je da ne želi nikakve kosti kao dokaze", svedočio je Valdez. Guzman je kasnije naredio ubistvo i samog Valdeza, misleći da mu je krao novac.

Tužilaštvo očekuje da će završiti s ispitivanjem u ponedeljak, kada će Guzmanovi advokati preuzeti ispitivanje. Nije poznato hoće li i zloglasni El Čapo lično svedočiti.

Kurir.rs/Gardijan Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja