Najnovije vesti

AKO TREBA, DOĆI ĆU I GO: Maduro se obratio naciji i poručio da je spreman da se sastane sa opozicijom bilo kada, a evo šta je mu je rekao Putin (VIDEO)
Foto: EPA

diplomatski rat sa amerikom

AKO TREBA, DOĆI ĆU I GO: Maduro se obratio naciji i poručio da je spreman da se sastane sa opozicijom bilo kada, a evo šta je mu je rekao Putin (VIDEO)

Planeta

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je u petak da je prekinuo odnose s američkom vladom i predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali da taj prekid ne obuhvata sfere energetike i ekonomije.

Predsednik Venecuele je takođe naveo da je spreman za sastanak sa šefom opozicionog parlamenta te zemlje Huanom Gvaidom pod bilo kakvim uslovima.

foto: EPA

"Uvek postoji kanal za dijalog s opozicijom, u bilo kojim okolnostima", rekao je Maduro i naglasio da je spreman za sastanak s Guaidom bilo kada.

foto: EPA

"Ako treba da se sretnem s tim momkom… u tri ujutru, otići ću… ako treba da dođem go - doći ću, spreman sam za dijalog", rekao je Maduro.

Odluka Amerike koja otkriva da su u Venecueli spremni da idu do kraja „Venecuela namerava da nastavi odnose sa SAD u raznim oblastima, ali ne u sferi diplomatije i politike“, rekao je Maduro na konferenciji za novinare.

foto: AP

On je dodao da će Venecuela nastaviti da prodaje naftu Americi, ukoliko ona bude želela da je kupuje.

"Nastavićemo da prodajemo sve što prodajemo. Ako oni kupuju od nas krompir, mi ćemo ga prodati, ako kupuju luk, prodaćemo ga… Ako kupuju naftu, prodaćemo je. A ako ne budu kupovali, prodaćemo je na drugom mestu", rekao je Maduro.

Govoreći u trenutnoj situaciji u svojoj zemlji, Maduro je rekao da ne vidi nijedan razlog da napusti funkciju predsednika države.

On je, takođe, rekao da podržava održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Venecueli.

Rusija i Venecuela će nastaviti da sarađuju u raznim oblastima, dodao je Maduro.

foto: AP Maxim Shemetov / Pool

"Predsednik Rusije Vladimir Putin mi je potvrdio svoju podršku“, rekao je.

U sredu Maduro saopštio da se prekidaju diplomatski odnosi sa SAD i zatražio od američkih diplomata da napuste Venecuelu u roku od 72 sata. Američki državni sekretar Majk Pompeo odbio je, međutim, da prizna taj zahtev, izjavivši da Maduro nema ovlašćenje da to traži.

U sredu su u Karakasu počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido je istog dana proglasio sebe privremenim šefom države, tokom rada privremene vlade.

SAD i niz drugih zemaea saopštile su da priznaju Gvaida i zatražile od Madura, čiji izbor za predsednika ne smatraju legalnim, da ne dozvoli nasilna dejstva protiv opozicije.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...