KATASTROFA U BRAZILU, PUKLA BRANA: Ljude vade iz blata, širi se toksični otpad, strahuje se da ima 200 NESTALIH (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

otpad stigao do naselja

KATASTROFA U BRAZILU, PUKLA BRANA: Ljude vade iz blata, širi se toksični otpad, strahuje se da ima 200 NESTALIH (VIDEO)

Planeta -

Rudarska brana koja je pukla danas na jugoistoku Brazila poplavila je područje u blizini naselja Vila Ferteko, što je izazvalo strah od širenja toksičkog otpada i mogućeg zagađenja životne sredine. Strahuje se da ima 200 nestalih.

Brazilska rudarska kompanija "Vale SA" tvrdi da još nema informacije o eventualnim žrtvama ili povređenima na brani u državi Minas Žerais, ali su preneli da je rudarski otpad stigao do naselja Vila Ferteko i do administrativne kancelarije te države.

Delovi grada su evakuisani i lokalni vatrogasci su spasavali ljude helikopterom i kopnenim vozilima.

Lokalni televizijski kanal TV Rekord prikazao je vatrogasni helikopter koji je leteo nekoliko centimetara od tla dok je podizao ženu prekrivenu blatom iz otpada.

Predsednik Žair Bolsonaro objavio je na Tviteru da žali zbog ovog incidenta kao i da je poslao tri ministra u ovu oblast.

Još jedna brana kojom upravlja najveća rudarska kompanija u Brazilu, Vale i australijska rudarska kompanija BHP Billiton, srušila se u Mariani 2015. godine, kada je umrlo 19 ljudi, a više stotina je moralo da napusti svoje domove. To se smatra najvećom ekološkom katastrofom u brazilskoj istoriji.

Dva sata nakon nesreće, akcije Vale pale su za 10 odsto na Njujorškoj berzi,

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track