BAJKA SE PRETVORILA U HOROR: Posle bankrota ostalo je samo groblje stotina dvoraca u gradu duhova! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

nesuđeni turski diznilend

BAJKA SE PRETVORILA U HOROR: Posle bankrota ostalo je samo groblje stotina dvoraca u gradu duhova! (VIDEO)

Planeta -

Prizor u provincijskoj regiji severozapadne Turske, izgleda kao fatamorgana: stotine luksuznih kuća izgrađenih u redovima, sa tornjevima koji podsećaju na francuske dvorce ili one iz Diznilenda. Burdž al Babis je je zapravo luksuzni građevinski projekat u Turskoj čija gradnja je prekinuta na pola puta.

Projekat je vredan 200 miliona dolara, a nalazi se na pola puta između Ankare i Istanbula. Kada su građevinari i ulagači Sarot Properti grupe upali u finansijske probleme stotine vila nalik na dvorce ostalo je nedovršeno.

Gradnja je počela 2014. godine, a svaki dvorac u kompleksu trebalo je da bude prodat po ceni od 400.000 do 500.000 dolara. Ideja je bila da nekretnine "planu" kada na njih navale bogataši. Neke su i prodate ali investitori su se u međuvremenu povukli.

Svaka vila morala je da bude identična, mini trospratni dvorac sa dva tornja i gotičkim ukrasima (ako se to može tako nazvati). Enterijer je svaki kupac mogao oblikovati prema vlastitom ukusu. Svaka vila ima 324 kvadrata, ali je gotovo "zalepljena" za susednu identičnu vilu, što znači da nema mesta za baštu ili zelenilo, a kamoli za privatnost.

U središtu "naselja" trebala je da bude klasicistička građevina sa trgovinama,

vrtićem, turskim kupatilom, bioskopom i sportskim dvoranama. Predviđeni su i sportski tereni i akva park u kompleksu.

Pre bankrota sagrađeno je 587 vila, a deo preostalih izvođača i ulagača nada se da će se gradnja nastaviti i da će se do kraja završiti svih 732 vile. Deo je do kraja završen (čak i prodat, a veliki je dio u različitim fazama izgradnje. Iako su se dugovi nagomilali i narasli na 27 miliona dolara, investito pak veruje da će se izvući.

Trebalo bi prodati samo 100 vila kako bi se otplatio dug, i da bi ova "krize" mogla da se okonča za četiri do pet meseci i krene ponovo u projekt ove godine.

Kurir.rs/CNN

Foto printscreen Yt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track