Ubijen na ćerkinom venčanju
Foto: Reuters

Pokolj na svadbi

Ubijen na ćerkinom venčanju

Planeta -
Ahmed Kan Samangani, koji je Uzbek, poslanik je avganistanskog parlamenta a poginuo je dok je primao goste na venčanju svoje kćeri. Ubijena i 22 svata

KABUL - Viđeni avganistanski političar uzbečkog porekla Ahmed Kan Samangani ubijen je jutros na venčanju svoje kćeri na severu Avganistana, a uz njega i 22 svata, javlju Asošijeted pres (AP), Bi-Bi-Si (BBC) i drugi svetski mediji.

Kako javlja BBC, talibani su porekli svaku umešanost u ovaj napad, dok AP podseća da su upravo talibani, najavljujući 2. maja svoju prolećnu ofanzivu, bili najavili da će udarati na one koji podržavaju vladu Hamida Karzaija i međunarodne snage u Avganistanu.

Samoubilački napad u gradu Ajbaku, administrativnom centru provincije Samangan, udarac je naporima da se ujedine etničke frakcije u Avganistanu, ocenjuju avganistanski zvaničnici a prenosi AP, koji ukazuje na dugogodišnju istoriju sukoba talibana, uglavnom pripadnika plemena Paštuni, sa drugim etničkim manjinama u zemlji.

Ahmed Kan Samangani, koji je Uzbek, poslanik je avganistanskog parlamenta a poginuo je dok je primao goste na venčanju svoje kćeri.

Šef istrage Mohamad Navab Šerzai, koji je takođe bio u obezbeđenju venčanja, kaže da su se gosti već okupili na drugom i trećem spratu zgrade u kojoj se venčanje održavalo kada je došlo do eksplozije.Samangani i drugi srodnici otišli su na prvi sprat da pozdrave nove goste, koji su došli iz grada Mazar-i-Šarifa iz susedne provincije.

"Iznenada, napadač koji je bio među gostima iz Mazar-I-Šarifa, prišao je veoma blizu Samanganiju i detonirao eksploziv, kojim jebio opasan.

Eksplozija je raznela večinu prisutnih na prvom spratu.Čak i na trećem spratu je bilo ranjeni", rekao je Šerzai. Prema njegovim rečima, svi su bežali na različite strane, i desetak minuta posle eksplozije "niko nije znao šta se dešava".

Direktor istražiteljskog tima u provincijskoj policiji Gulam Mohamed Kan rekao je da je više od 20 ljudi poginulo i više od 40 ranjeno u jutrošnjoj eksploziji.

Među poginulima je i šef provincijske obaveštajne službe kao i komandant jedne divizije u avganistanskoj vojsci, a među ranjenima - regionalni komandant policije Sajed Ahmad Sameh, koji je bio rođak ubijenog Samanganija.Samangani se proslavio tokom avganistanskog rata protiv Sovjeta u osamdesetim godinama prošlog veka. Prošle godine je postao poslanik u parlamentu i smatran je jednim od ključnih lidera u gradu Samanganu i severnom Avganistanu.

Avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju potrebne su manjinske grupe - labavo ujedinjene u tzv Severnu Alijansu - da mu pomognu u izmirenju sa talibanima. Ali, manjine se plaše da će Karzai, pripadnik Paštuna, izaći talibanima, njihovim neprijateljima, suviše u susret.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track