KONTRAMITING U PARIZU PROTIV ŽUTIH PRSLUKA: Crvene marame i Plavi prsluci na protestu zbog nasilja (FOTO, VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / RT France

frnacuska ne miruje

KONTRAMITING U PARIZU PROTIV ŽUTIH PRSLUKA: Crvene marame i Plavi prsluci na protestu zbog nasilja (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Francuska policija pokrenula je danas istragu o tome kako je istaknuti pripadnik pokreta Žuti prsluci zadobio ozbiljnu povredu oka na protestima u subotu u Parizu, kao i o drugim povredama učesnika antivladinih demonstracija, dok su za danas planirani kontraprotesti protiv nasilja.

Naime, grupe koje sebe nazivaju "crvenim maramama" i "plavim prslucima" planiraju da danas u francuskoj prestonici protestuju protiv nasilja, prenosi AP.

Pariska policija saopštila je danas da istražuje o povredi oka istaknutog pripadnika Žutih prsluka Žeroma Rodrigesa.

Na video-snimcima sa jučerašnjih antivladinih protesta vidi se kako se Rodriges ruži na zemlju kod Trga Bastilje u Parizu, gde su se demonstranti, koji su bacali razne predemete, sukobili s policijom koja je pokušavala da ih rastera.

Francuski mediji su preneli da je Žerom Rodriges juče na Trgu Bastilje teško povređen u oko projektilom koji policijske snage koriste za razbijanje demonstracija.

Više političara reagovalo je na povređivanje Rodrigesa, između ostalih i liderka krajnje desnice Marin Le Pen, koja je na Tviteru napisala da "Francuzi teže redu, ali red nije sakaćenje opozicionara i nerazumna upotreba sile".

Nasilje demonstranata i ponekad agresivan odgovor policije postali su tema nacionalne debate otkako se antivladin pokret Žuti prsluci aktivirao pre dva meseca.

Na jučerašnjim demonstrancijama, 11. po redu, privedeno je najmanje 52 ljudi u Parizu, gde je došlo do sukoba s policijom na Trgu Bastilje, a zatim i na Trgu Republike, a nakratko je, u Bordou, priveden i jedan od lidera Žutih prsluka Maksim Nikol, preneo je portal Fransinfo.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: YouTube prtscr / TR France

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track