ORBAN ODBRUSIO VAŠINGTONU: Neću da udarim na Ruse i Kineze, Mađarska ima neutralnu spoljnu politiku
Foto: Beta/Denis Cerić

oštro

ORBAN ODBRUSIO VAŠINGTONU: Neću da udarim na Ruse i Kineze, Mađarska ima neutralnu spoljnu politiku

Planeta -

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je američkim diplomatama da želi da gradi neutralnu spoljnu politiku, a ne da ispunjava zahteve Sjedinjenih Američkih Država, piše Volstrit žurnal.

List napominje da je šef mađarske vlade dobio naređenja da se suprotstavi „kineskoj sajber-špijunaži“ i da podrži Ukrajinu kao protivtežu Rusiji.

Međutim, Orban je odbio da izvršava ove zahteve. Prema njegovim rečima, on želi da Mađarska bude „neutralna kao Austrija“.

Naprotiv, list piše da mađarski premijer privlači kineske investicije u informacionu infrastrukturu zemlje, a takođe se protivi pregovorima između NATO-a i Kijeva na ministarskom nivou. Orban je nezadovoljan situacijom smanjenja mogućnosti školovanja na mađarskom jeziku u Ukrajini za nacionalne manjine.

Krajem 2018. predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je u razvoju rusko-mađarskih odnosa uspelo da se postigne značajan napredak i dostignu nove granice saradnje. On je takođe izrazio nadu da će se nastaviti zajednički rad za jačanje bilateralnih odnosa u različitim oblastima.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track