NACISTIMA NIKADA NEĆE BITI OPROŠTENO: Putin uputio jasnu poruku na obeležavanju 75 godina oslobađanja Lenjingrada (VIDEO)
Foto: AP

direktno

NACISTIMA NIKADA NEĆE BITI OPROŠTENO: Putin uputio jasnu poruku na obeležavanju 75 godina oslobađanja Lenjingrada (VIDEO)

Planeta -

U Sankt Peterburgu juče je obeleženo 75 godina od kako su sovjetske trupe oslobodile taj grad, tadašnji Lenjingrad, od nacističke opsade, a ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da nacistima nikada neće biti oprošteno.

"Nema i neće biti oprosta nacistima koji su odlučili da neosvojivi grad unište ciničnim iznurivanjem, ciljanim, namernim istrebljenjem stotina hiljada civila. To je ono što se naziva zločin protiv čovečnosti", rekao je Putin, a preneo je Sputnjik.

Putin je dodao da je cilj sadašnjih generacija da se očuva istina o nacističkoj opsadi Lenjingrada i prenese budućim generacijama, javio je TAS S.

"Naša dužnost je da dalje prenesemo praunucima pobednika svu herojsku istinu o opsadi Lenjingrada, osećaj divljenja čašću i dostojanstvom građana Lenjingrada i našu bol zbog stotina hiljada žrtava, i zbog onih koji su sahranjeni u Piskarjovskom, Smolensku i desetinama drugih groblja i masovnih grobnica", rekao je Putin, obraćajući se u Sankt Peterburgu uoči manifestacije posvećene 75 godina od oslobođenja Lenjingrada u Drugom svetskom ratu.

Ruski predsednik, koji i sam potiče iz Sankt Peterburga, rekao je da će taj događaj ostati veliki dan za građane Lenjingrada, Rusiju i ceo svet. "Kao i uvek, čuvaćemo sećanje na tih 872 dana užasnih i nehumanih testova koje su građani morali da prođu i njihove patnje i gubici ne mogu se meriti ni na koji način", poručio je Putin.

On je naglasio da je važno učiniti svaki mogući napor kako se takve tragedije ne bi ponovile. U Sankt Peterburgu juče je održana i vojna parada povodom 75. godišnjice pada nacističke opsade u Drugom svetskom ratu toga grada, tadašnjeg Lenjingrada, a Putin je položio cveće na spomenik vojnicima koji su poginuli tokom opsade.

Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. i trajala 872 dana, do 27. januara 1944, kada je razbijena u sovjetskoj operaciji Iskra. Lenjingrad je jedini veliki grad u istoriji koji je izdržao opsadu od skoro 900 dana.

Od tri miliona stanovnika pre rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. Prema raznim procenama, tokom opsade život je izgubilo između 641.000 i milion ljudi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track