URNEBESNO! ŠPIGL BRANI JUNKERA: Oni što ga prozivaju da je alkos su populisti, a to što šamara ili ljubi premijere i ministre je zato što je usamljen! (VIDEO)
Foto: AP, EPA, Profimedia, Printscreen YouTube/Ruptly TV

HIT!

URNEBESNO! ŠPIGL BRANI JUNKERA: Oni što ga prozivaju da je alkos su populisti, a to što šamara ili ljubi premijere i ministre je zato što je usamljen! (VIDEO)

Planeta -

BON - Nemački Špigl posvetio je obiman članak stanju predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i tome što se otvoreno priča da je alkoholičar, posebno jer u njemu desničari vide simbol propasti EU.

Kritike na Junkerov račun nemački list pripisuje populistima, navodeći da protivnici EU diskvalifikuju šefa Komisije kao "simbol jedne uzdrmane zajednice i evropske ideje koja je u njihovim očima bolesna".

Sa druge strane, skoro svaki briselski novinar zna poneku anegdotu o tome kako se Junker teturao ili se osećao na alkohol, ali se nikada nije izrazila sumnja da li je dorastao svojoj funkciji.

"Zato je priča o Junkeru priča o novinarstvu u evropskoj prestonici. U Briselu se prijatelji Evrope drže zajedno, i to ne samo kada ih napadaju zdesna, populisti i nacionalisti kao što su Marin Lepen u Francuskoj ili Hajnc-Kristijan Štrahe u Beču, već i kada se pojave opravdane kritike na račun rukovodećeg osoblja", navodi se u tekstu.

Špigl piše da Junker potiče iz vremena kada se blagonaklono gledalo na to da li su političari bolesni ili vole alkohol, dok se danas od političara očekuje transparentnost i njihov autoritet zavisi od toga koliko na televiziji izgledaju sveže i čilo.

Što se tiče Junkerovog nonšalantnog ponašanju prema drugim političarima ili saradnicima, tapšanja po ramenima, milovanja po glavi, prijateljskog šamaranja ili vickastih reci, to su "muški gestovi u kojima nema nikakvih loših namera", već su više znak njegove sve veće usamljenosti na čelu institucije sa 32.000 službenika.

"Oseća se koliko mu nedostaje blizina građana, a i ponekog novinara, što je bilo deo svakodnevice u malom Luksemburgu, gde je nekad bio premijer. A u Briselu ga noću čeka samo apartman u jednom hotelu", navodi se u tekstu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, EPA, Profimedia, Printscreen YouTube/Ruptly TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track