Najnovije vesti

NOVI VELIKI POMOR U AUSTRALIJI: Uginule na stotine hiljada riba, nikad ovako nešto nije viđeno (VIDEO)
Foto: AP

STRAŠNA SUŠA

NOVI VELIKI POMOR U AUSTRALIJI: Uginule na stotine hiljada riba, nikad ovako nešto nije viđeno (VIDEO)

Planeta

Stotine hiljada riba uginulo je danas u delu reke Darling u Australiji, u trećem takvom slučaju poslednjih nedelja, što lokalni zvaničnici pripisuju suši ali kritičari smatraju da je bar delimično za to odgovorno loše upravljenje vodenim resursima.

Pomor riba počeo je noćas u reci Darling blizu mesta Menindi u zapadnom delu australijske države Novi Južni Vels. To je ista oblast u kojoj je stotine hiljada mrtvih riba pronađene početkom januara i neposredno pre Božića.

 

Sumnja se da je velike vrućine izazvalo cvetanje algi, koje su zatim umrle zbog hladnijih noćnih temperatura, zbog čega je isisan kiseonik iz vode. Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Berejiklijan je za ovaj slučaj okrivila loš kvalitet vode i produženu sušu.

Ministar za regionalne vode Nil Bler rekao je da njegovo ministarstvo zna da su uslovi užasni i rekao da su u oblast Menindi poslali dva aparata na solarni pogon za ubrizgavanje vazduha.


Vlada je kupila 16 takvih uređaja da postavi u vodotokove širom te države posle masovnog pomora ribe 6. i 7. januara.

 

"Nažalost, ni naučnici, ni lokalci, niko nije mogao da ukaže na bilo šta drugo što je moglo da spreči ovako nešto da se dogodi sem sveže vode koja bi bila upumpana u sistem, a mi jednostavno to nemamo", rekao je Bler novinarima.

Neki smatraju da su regionalne vlade dozvolile poljoprivrednicima da uzimaju suviše vode iz reke radi irigacije poslednje četiri godine.

 

Podsetimo, sredinom januara, zbog ekstremnih vrućina na jugoistoku zemlje na obalu se nasukalo više od milion riba.

 

Basen Mari-Darling je glavni rečni sistem u Australiji, proteže se preko četiri države i tu se proizvodi četvrtina hrane u zemlji.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...