ŠOK IZ AMERIKE! TRAMP ZARATIO S KINOM! Krivične prijave protiv Huaveja, iz Pekinga odmah stigao ŽESTOK odgovor!
Foto: AP/Evan Vucci, AP

ESKALACIJA TENZIJA

ŠOK IZ AMERIKE! TRAMP ZARATIO S KINOM! Krivične prijave protiv Huaveja, iz Pekinga odmah stigao ŽESTOK odgovor!

Planeta -

Kina je izrazila ozbiljnu zabrinutost pošto su Sjedinjene Amerikčke Države podnele krivične prijave protiv Huaveja i finansijske direktorke kompanije Meng Vanžu.

Kineska vlada pozvala je danas Vašington da "prestane s nerazumnim napadima" ne kineskog tehnološkog giganta Huavej, protiv koje su SAD u ponedeljak podigle krivičnu tužbu za krađu tehnologije i kršenje sankcija prema Iranu.

Huavej je negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Slučaj bi mogao da dovede do eskalacije tenzije između Kine i SAD, čiji su odnosi već ozbiljno narušeni zbog nedavnog trgovinskog rata, koji je započela Amerika uvođenjem visokih carina na kineski aluminijum i druge proizvode.

U saopštenju, Huavej je naveo da su "razočarani saznanjem o optužbama koje su podignute protiv kompanije", da nisu počinili "nijedno od utvrđenih kršenja zakona" i da "nisu svesni bilo kakve zloupotrebe od strane Mengove".

Dodaje se da su optužbe za krađu poslovnih tajni bile predmet građanske tužbe, u kojoj porota nije utvrdila "ni štetu, niti namerno i zlonamerno ponašanje".

Kina će "odlučno braniti" svoje kompanije, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova, ali se ne precizira kakve mere bi Peking mogao da preduzme.

U tužbi otpečaćenoj u ponedeljak, Huaveju se na teret stavljaju pokušaji krađe robotičke i druge tehnologije iz laboratorije T-Mobajla, koja je korišćena za testiranje pametnih telefona. Huavej se takođe optužuje da koristi Skajkom (Skycom), navodno fantomsku firmu u Hongkongu, za trgovanje sa Iranom, čime se krše američke trgovinskle sankcije. Vašington tvrdi da je glavna finansijska direktorka kompanije Meng Vanžu varala banke u vezi sa tim transakcijama.

Mengova, inače ćerka osnivača Huaveja, Rena Džengfeja, uhapšena je 1. decembra u Vankuveru po optužbama Sjedinjenih Američkih Država koje se odnose na Iran, što je izazvalo političku buru između Kine i Kanade, podseća AP. U međuvremenu, Vašington je tražio od Otave da izruči Mengovu Americi.

Kurir.rs/ BBC

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track