PROIZVOĐAČ VIJAGRE U PROBLEMU: Američka kompanija načinila jedan POGREŠAN POTEZ, i sada otpušta hiljade (VIDEO)
Foto: AP, Shutterstock

ekonomija

PROIZVOĐAČ VIJAGRE U PROBLEMU: Američka kompanija načinila jedan POGREŠAN POTEZ, i sada otpušta hiljade (VIDEO)

Planeta -

Američka farmaceutska korporacija Fajzer zabeležila je gubitak od 394 miliona dolara u četvrtom kvartalu 2018. godine zbog troškova "teških" milijarde dolara na ime otpuštanja i gubitaka vezanih za kupovinu jedne posrnule kompanije koja proizvodi ampulirane lekove za primenu putem injekcija.

Fajzer je prošle godine u istom periodu ostvario dobit od 12,3 milijarde dolara, zahvaljujući ogromnim benefitima od američke poreske reforme sprovedene krajem iste godine, podseća agencija AP.

Slab poslovni rezultat, prvi pod novim glavnim izvršnim direktorom Albertom Burlom, bacio je senku na Fajzerovu impresivnu seriju dobijanja dozvola za četiri nova leka za rak tokom poslednjih 14 dana 2018. godine, od kojih će svaki verovatno imati promet od po milijardu dolara.

Fajzer očekuje ukupnu godišnju zaradu u rasponu od 2,82 do 2,92 dolara po akciji, dok su industrijski analitičari predviđali 3,04 dolara po akciji.

Kompanija procenjuje da će prošlogodišnji prihod iznositi između 52 milijarde i 54 milijarde dolara, što je takođe ispod očekivanja Volstrita od 54,3 milijarde dolara.

Na trgovanju pre jutrošnjeg zvaničnog otvaranja NJjuorške berze, akcije Fajzera pale su za 92 centa, ili 2,33 odsto, na 38,50 dolara.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja