VELIKO OTKRIĆE NA DALEKOM OSTRVU: Prva je preletela Atlantik, a onda misteriozno nestala! Sada su pronađeni OSTACI AVIONA koji bi mogli da nam kažu šta se dogodilo čuvenoj avanturistkinji (VIDEO)
Foto: Profimedia

nepoznata sudbina amelije erhart

VELIKO OTKRIĆE NA DALEKOM OSTRVU: Prva je preletela Atlantik, a onda misteriozno nestala! Sada su pronađeni OSTACI AVIONA koji bi mogli da nam kažu šta se dogodilo čuvenoj avanturistkinji (VIDEO)

Planeta -

Istraživači smatraju da je možda napokon pronađen davno izgubljeni avion Amelije Erhart, čuvene žene pilota, i to na ostrvu Buka, u Papua Novoj Gvineji.

Ako je to zaista istina, višedecenijska misterija bi konačno bila odgonetnuta. Godinama se razmatra šta se tačno dogodilo Erhartovoj i gde se srušio njen avion.

Istraživači projekta "Blu ejndžel" lokaciju istražuju 13 godina i kažu da ostaci sa ostrva definitivno mogu pripadati njenom "lokhidu". Erhartova je nestala dok je pokušavala avionom da preleti oko sveta. Ona i njen navigator Fred Nunan nestali su 2. jula 1937. godine tokom leta od Papue Nove Gvineje do ostrva Haulandu Pacifiku. Njihova sudbina je jedna od zaista velikih misterija 20. veka.

"Buka je direktno na ruti kojom su, verovatno, išli Amelija i Fred, i to područje nikada nije pretraženo posle nestanka. Sve što smo do sada našli je u skladu s avionom kojim je letela i s trasom", kaže Vilijam Snejvli.

Snejvli je trasirao Amelijinu rutu od Lae u Papua Novoj Gvineji, što je bila tačka sa koje je krenula u svoju poslednju etapu leta. Istraživači veruju da je stajala loše s gorivom pa je možda odlučila da se vrati natrag na Hauland.

Ronioci sa Papua Nove Gvineje pregledali su taj deo okeana više puta, a većina se nalazi 30 metara ispod površine. Izronili su komad stakla od svetala koji, ima indicija, pripadaju tipu aviona kakav je "lokhid elektra 10". "Amelijina "elektra" je imala specijalne modifikacije napravljene za ovo putovanje, i neke su od tih modifikacija potvrđene kod ostatka aviona koji je pronađen", kaže pilot i inženjer Džil Mejers. Međutim, ostatak aviona tokom vremena oštetili su voda i potresi.

"Nema još načina da budemo sigurni da je ovo definitivno njen avion, mesto razotkrije možda još neke tajne o tome kako je dvojac skončao", kaže Sejvli.

"Blu ejndžel" planira još jednu ekspediciju na proleće i tada će sa sobom poneti najnoviju tehnologiju. Postoji veliki broj teorija o tome šta se dogodilo. Jedna poznata teorija kaže da je umrla na ostrvu Nikumaroro, 1.900 kilometara od Maršalovih ostrva.

Nekih 13 ljudskih kostiju je nađeno na Nikumaroru tri godine posle njenog nestanka. Prošle godine je naučna studija tvrdila kako ima neke nove dokaze. Ričard Janc, profesor antropologije pri Univerzitetu u Tenesiju, tvrdi kako su kosti otkrivene na Nikumaroru 1940. vrlo verovatno ostaci Amelije Erhart.

Istraživanje je kontradiktorno forenzičkoj analizi ostataka iz 1941. koja opisuje kako kosti pripadaju muškarcu. Kosti su u međuvremenu izgubljene, pa nema načina da se dođe do pravih informacija.

Dok su neki uvereni kako je na Nikumarorou Erhartova pronašla svoje poslednje počivalište, drugi kažu da je to atol Mili kod Maršalovih ostrva. Naravno, postoje i teoretičari zavera koji koriste mutne fotografije kako bi dokazali da je Amelija preživela let i nastavila da živi u tajnosti, promenivši identitet.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track