Najnovije vesti

OPASNA PORUKA NUKLEARNE PETORKE: Predstavnici najjačih sila ODBILI da se zajedno oglase!
Foto: Printscreen/Youtube

DRAMATIČNA SITUACIJA

OPASNA PORUKA NUKLEARNE PETORKE: Predstavnici najjačih sila ODBILI da se zajedno oglase!

Planeta

Predstavnici zemalja "nuklearne petorke“, koji su se sastali u Pekingu, odbili su da pristanu na konačnu zajedničku izjavu, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Zabrinjava da se svi ovi događaji odvijaju u svetlu produbljivanja deficita uzajamnog poverenja među članicama "nuklearnog petorke", što predstavlja neviđeni izazov za ovaj format“, rekao je Rjabkov.

Diplomata je istakao da je sada nivo potencijala sukoba u svetu dostigao opasnu tačku, uključujući i zbog "pokušaja da se uzdrma arhitektura režima neširenja i kontrole oružja“.

Rjabkov navodi da je zabrinutost Rusije takođe uzrokovana činjenicom da neke zemlje uvode promene u svoje doktrine, koje dovode do snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

On je napomenuo da stoga pitanje uloge i mesta „petorke“ postaje posebno aktuelno i u kontekstu jačanja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i u širem smislu.

"Nuklearna petorka“ je neformalno udruženje država koje poseduju nuklearno oružje. U nju ulaze Rusija, Kina, Velika Britanija, SAD i Francuska.

Zvanični sastanak koordinatora pet zemalja zatvoren je za javnost. Na njemu će se raspravljati o politici svake zemlje, kao i o nuklearnoj energiji i razoružanju.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...