ZAVIRITE U JEDINI KGB MUZEJ NA SVETU: Nalazi se u Njujorku, a njegovi vlasnici su tajna (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

opasno

ZAVIRITE U JEDINI KGB MUZEJ NA SVETU: Nalazi se u Njujorku, a njegovi vlasnici su tajna (VIDEO)

Planeta -

“Ovo je bugarski kišobran.Da li ste čuli za njega?",pita Agne Urbaitit, pokazujući na plavi kišobran iza staklene kutije. Iz njegovog vrha viri igla.

"To je kišobran oružje", reče ona. „Ovde pritisnete dugme, vidite iglu, igla izlazi i izbacuje malu šaku otrova ricina. I dalje je najjači otrov na svetu".

"Hvala Bogu da ovo nije prava stvar. Bila je to vrsta alata za ubistvo bugarskog disidenta Georgija Markova u Londonu 1978. godine, otprilike deceniju nakon što je prebegao na Zapad. Mnogi su nagađali da je K.G.B. učestvovao u ubistvu.

Muzej se otvara u vreme kada su ruske obaveštajne službe u cebntru pažnje javnosti bilo kao zamišljeni likovi ili u stvarnosti. "Amerikanci", serija o bračnom paru koji je špijunirao za Sovjetski Savez u Vašingtonu je kulturni fenomen. Ove godine je osvojila Zlatni globus za najbolju televizijsku dramu.

1 / 4 Foto: YT Screenshot

U novinskoj priči koja se činila kao da je izašla iz "Amerikanaca" u decembru, Maria Butina, 30-godišnja Ruskinja, izjasnila se krivom po jednoj optužbi za zaveru da je radila kao strani agent. Kao deo dogovora sa tužiocima, ona je priznala da ruski zvaničnici stoje iza nje. Prošle godine je bivši ruski špijun otrovan smrtonosnim nervnim agensom u Salisburiju. Premijerka Tereza ​​Maj je rekla da je "vrlo verovatno" da Rusija stoji iza napada.

I novootvorena KGB arhiva je otkrila imena 4.141 Letonaca koji su možda bili tajni doušnici Sovjeta.

“To je istorijsko delo i tiče se tehnološkog napretaka, ne možete izbrisati činjenice iz istorije “, rekla je ona u intervjuu, sedeći pored svog oca, Juliusa Urbaitisa, 55. Oni su ko-kustosi nove institucije.

Špijunski muzej je vrhunac tri decenije prikupljanja Urbaitisa. Prvo je imao interes za artefakte iz Drugog svetskog rata, ali kada je nabavio uređaj za slušanje koji je pripadao Adolfu Hitleru, postao je fasciniran špijunažom, rekao je on. Porodica potiče iz Litvanije, gde su 2014. godine osnovali muzej pod nazivom Atomski bunker - koji je zapravo bio smjšten u starom nuklearnom bunkeru.

"Moj otac ima kolekcionarski duh", rekla je Urbaitisova.

Neki od predmeta iz Atomik Bunkera su se preselili u Čelsi. Oko polovine predmeta u zbirci, kombinacija originalnih artefakata i kopija, vlasništvo su oca i ćerke. Drugu polovinu su odvojeno nabavili od strane kustosa. Urbaitisovi nisu vlasnici muzeja koji je privatan i profitabilan. Vlasnici su odlučili da ostanu anonimni.

Kurir.rs/New York Times

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track