NOVINAR NA TAJNOM ZADATKU RASKRINKAO KAKO POLJACI KOLJU BOLESNE KRAVE I PRODAJU IH: Rekli su mi da ništa ne pitam, a već prve noći sam video šta se sve dešava (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

strašno otkriće

NOVINAR NA TAJNOM ZADATKU RASKRINKAO KAKO POLJACI KOLJU BOLESNE KRAVE I PRODAJU IH: Rekli su mi da ništa ne pitam, a već prve noći sam video šta se sve dešava (VIDEO)

Planeta -

Šokantni snimci iz klanica u Poljskoj koje je u tajnosti snimio istraživački novinar Patrik Ščepaniak uzdrmale su tržišta mesom širom Evrope.

Nastale su dok je bio na tajnom zadatku kao radnik u klanici, a prikazuju kako se bolesne krave vuku na klanje.

Patrik kaže kako je hteo da istraži i zaštiti prava životinja i čoveka pa je odlučio da zatraži posao u u malom mestu u regiji Mazovijan na istoku zemlje.

Otkrio je kako je već prve noći prebrojao 23 bolesne krave, a samo su dve bile sposobne da same hodaju.

"Kao novajlija, pitao sam ih zašto su bolesne, zašto ne stoje? Šta se događa? Oni su mi odgovorili da samo ne pitam. Sve se događalo noću jer vlasti na taj način to nisu mogle da kontrolišu", objasnio je.

Mogu se videti radnici koji uklanjaju dokaze bolesti poput tumora i gnojnih upala i stavljaju žigove kako je meso pregledano i u redu. Pokušao je da ispita šta o tome misle radnici i prepričao razgovor s jednim od njih.

"Kad sam ga pitao hoće li biti ikakvih problema pošto te krave nisu dobro i nešto nije u redu s njima, on mi je rekao: 'Kako sam ti i pre rekao, nemoj postavljati pitanja. Bolje ćeš spavati, ako ne budeš postavljao pitanja" ispričao je za Provjereno.

Prepričava kako bi radnici noću zaklali bolesne krave, zatim isto meso raskomadali i ujutro ga pakovali. Tada je u klanici bio veterinar koji, prema Patrikovim navodima, nije obavljao svoj posao.

"Radili smo posao veterinara. Veterinar bi trebalo da stavi žig, pregleda, a njega nikad tamo nije bilo. On to nije radio. Samo bi se pojavio ujutro i potpisao papire. I sve je u redu", govori Patrik.

Posle njegovih otkrića, klanica je zatvorena. Tamošnja policija sprovodi istragu, meso se povlači iz poljskih marketa, a naloženo je i da se sve ostale provere.

Nakon što su snimci obišli Evropu, Patriku ne prestaju da dolaze dojave kako je klanje bolesnih krava uobičajena praksa u Poljskoj, koja je veliki izvoznik mesa u Evropu.

Kurir.rs/Provjereno Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja