Najnovije vesti

MAJKL POMPEO NAPUŠTA TRAMPA: Mediji tvrde da odlazi jer ga boli RUSKA POBEDA U SIRIJI! Ovo je dobitnički plan MOSKVE! (VIDEO)
Foto: EPA

najave

MAJKL POMPEO NAPUŠTA TRAMPA: Mediji tvrde da odlazi jer ga boli RUSKA POBEDA U SIRIJI! Ovo je dobitnički plan MOSKVE! (VIDEO)

Planeta

Vladimir Putin vodi dobro proračunatu diplomatsku igru u Siriji i, sudeći prema razvoju događaja, upravo će je osvojiti. Prema turskom listu Haberturk, američki izvori izveštavaju da će državni sekretar Majkl Pompeo podneti ostavku, što će učiniti pre nego što postane još očiglednije da Rusija pobeđuje.

Iako ovu vest treba uzeti s rezervom, prema američkim stručnjacima, informacija o tome da će američki Pompeo podneti ostavku nije slučajna i to je bila tema dok se razgovaralo na marginama u isto vrijeme sa sporom oko “sigurne zone istočno od Eufrata”. Prema Haberturku i, navodno, prema američkom Stejt Departmentu, rasprava o sigurnoj zoni pokazuje da Sjedinjene Države gube inicijativu u regionu, a Rusija osvaja teren.

 

Kako nastavlja tursko izdanje, američki izvori veruju da Putin igra dobro izračunatu diplomatsku šahovsku igru u regionu i, sudeći po razvoju događaja, upravo će je osvojiti. U vezi s tim, prema istim izvorima, je i Pompeova odluka da da ostavku. U Vašngtonu kažu da Pompeo želi napustiti svoje mesto pre nego ruska pobeda postane još očiglednija.

Autor članka smatra kako se pre godinu dana jasno znalo da će u regionu doći do ove faze. Tačno pre godinu dana, tadašnji čelnik CIA-e, Pompeo, u okviru tajne operacije je doveo u sedište američke obavještajne agencije čelnika tri ruske obaveštajne službe kojima je uskraćen ulazak u Sjedinjene Države. Nakon niza održanih sastanaka se raspravljalo o ruskom planu o tome šta će biti učinjeno u Siriji, uglavnom na istoku Eufrata.

 

Tačno nedelju dana nakon uspostave tih osnova, Vitalij Naumkin, Putinov poverenik za bliskoistočne poslove, stigao je u Vašington kako bi američkoj administraciji predstavio političku dimenziju tog pitanja. Jutro nakon što je na univerzitetu Džordžtaun predstavio ruski plan, Tramp i Putin su imali sat i po telefonskog razgovora i postigli dogovor o Siriji. Stoga, kako kažu američki izvori, ni Trampova odluka da napusti Siriju, niti sporovi oko sigurne zone ne bi trebali da iznenade Rusiju.

 

“Tada su postavljeni osnovi tih događaja, a zapravo sve ide onako kako to Rusija želi”, citirajući američke izvore piše turski list.

 

Američki izvori, nastavlja autor, tvrde da Amerika nema ništa drugo nego plan kojeg je Džejms Džefri dugo zastupao u Vašingtonu, nejasno ga formulišući kao “osiguravanje suživota Kurda s Turcima u regionu”. Isti izvori dodaju da ovaj plan posebnog predstavnika američkog Stejt Departmenta za Siriju ne znači ništa za Tursku, te kako u svojim privatnim razgovorima kaže: “Turska nema problema s Kurdima, njen problem su teroristički elementi”.

U međuvremenu je Rusija, nakon što je iznela kartu sirijskoj vladi o pitanju sigurnih zona, prema američkim izvorima učinila mnogo značajniji korak. SAD želi da vidi može li se Turska, koja je tvrdila da pridaje važnost teritorijalnom integritetu Sirije, odupreti ruskom planu za sigurnu zonu u ovoj situaciji.

 

Podsetimo, ruski plan je da se Asad i Erdogan vrate sporazumu između Turske i Sirije koji je bio na snazi od 1998. godine, kojeg je Ankara poslednji put prolongirala 2011. Prema tom sporazumu, sirijske vlasti i njene obaveštajne službe i vojska su se složile da će garantovati da PKK neće delovati niti vršiti napade na Tursku iz Sirije, a turska vojska u slučaju napada ima pravo ući 5 kilometara u dubinu sirijske teritorije i neutralisati terorističku pretnju.

 

Kurir.rs/Logično.com

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...