EU O POVLAČENJU SAD IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA: Ne želimo da Evropa ponovo postane bojno polje!
Foto: AP

APEL

EU O POVLAČENJU SAD IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA: Ne želimo da Evropa ponovo postane bojno polje!

Planeta -

BUKUREŠT - Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da je za Uniju "veoma bitno poštovanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji su Vašington i Moskva potpisali 1987, pošto Brisel ne želi da "Evropa ponovo postane bojno polje".

SAD optužile Rusiju da krši obaveze iz tog sporazuma, što je Moskva demantovala, i najavile da će se sutra povući iz njega.

foto: EPA

"Za nas, kao EU, veoma je važno ispunjavati obaveze preuzete u skladu sa sporazumom INF i time poštovati njegove okvire. Ne želimo da Evropa ponovo postane bojno polje, mesto gde se druge velike sile sukobljavaju. To je istorija, a sporazum INF je pomogao da se takva situacija prevaziđe, a i sama je EU je pomogla da se prevaziđu sukobi iz prošlosti, kojima ne želimo da se vratimo", rekla je Mogerinijeva, prenosi euractiv.ro.

Ona je to kazala na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Bukureštu odgovarajući na pitanje koji će stav EU zauzeti ukoliko SAD objave izlazak iz sporazuma INF.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track