TRAMP O POVLAČENJU IZ SPORAZUMA: Rusija tajno razvija i postavlja zabranjeni raketni sistem koji je DIREKTNA PRETNJA našim saveznicima
Foto: AP / Gerald Herbert

obustavljaju inf

TRAMP O POVLAČENJU IZ SPORAZUMA: Rusija tajno razvija i postavlja zabranjeni raketni sistem koji je DIREKTNA PRETNJA našim saveznicima

Planeta -

Rusija predugo krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), saopštila je danas Bela kuća, nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo objavio će SAD sutra obustaviti primenu tog sporazuma.

"Rusija je predugo kršila INF"nekažnjeno, tajno razvijajući i postavljajući zabranjeni raketni sistem koji predstavlja direktnu pretnju našim saveznicima i snagama u inostranstvu", navodi se.

Američki predsednik Donald Tramp je poručio da se Amerika "u potpunosti pridržavala" sporazuma više od 30 godina.

"Ali, mi nećemo ostati ograničeni uslovima sporazuma, dok Rusija lažno predstavlja svoje postupke. Ne možemo da budemo jedina zemlja na svetu koja je jednostrano vezana ovim ugovorom, ili bilo kojim drugim', poručio je Tramp.

NATO je u saopštenju poručio da "potpuno podržava" potez SAD.

foto: EPA

"SAD ovaj potez povlače kao odgovor značajnim rizicima po evroatlantsku bezbednost koju nameće prikriveno testiranje i proizvodnja sistema krstarećih raketa 9M729", navedeno je.

Pompeo je poručio da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma postignutog 1987. ukoliko Rusija ne okonča navodno kršenje pakta o kontroli naoružanja.

Moskva je negirala kršenje sporazuma kojim se svim stranama zabranjuje postavljanje raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje u Evropi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track