PREČICE DO PAKLA: Ovo je 10 najvećih rupa bez dna na Zemlji, kriju đavola, usisavaju helikoptere, bljuju vatru...  (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

zastrašujuće čuda prirode

PREČICE DO PAKLA: Ovo je 10 najvećih rupa bez dna na Zemlji, kriju đavola, usisavaju helikoptere, bljuju vatru... (VIDEO)

Planeta -

Bilo da su ih iskopali ljudi ili ih je stvorila priroda sama, ove rupe izazivaju blagu jezu.

Ni uz šta se ne osećamo tako mali kao uz ogromne kratere na Zemlji. Bilo da je reč o rupama koje je napravila ljudska ruka do onih čiji je dizajner sama priroda, ovo je deset nadubljih rupa na Zemlji koje gotovo da nemaju dno.

1. Vrata pakla

Ako ste se ikada zapitali kako izgledaju vrata pakla zaputite se u Uzbekistan. Tamo se u blizini gradića Darvaza nalazi prirodni fenomen koji je zbog njegovog izgleda lokalno stanovništvo nazvalo "Vrata pakla". Podzemnu pećinu su pre 40-ak godina slučajno otkrili geolozi koji su tragali za gasom. Toliko je velika da je tokom bušenja u nju propao ceo geološki kamp i oprema.

Međutim pošto je bila ispunjena gasom, niko se nije usudio da se spusti u nju. Da bi sprečili curenje gasa geolozi su je umesto toga zapalili. Od tada pa do danas pećina i dalje gori. Niko ne zna koliko je tona gasa dosad izgorelo, niti hoće li pećina ikada prestati da gori. Prečnik rupe je otprilke 70 metara, dok je dubina oko 20 metara.

2. Ljudskih ruku delo

Rudnik Bingam je najveća rupa na Zemlji koju su napravili ljudi, a reč je o rudniku širokom 4 kilometra i dubokom 1,2. Iskopavanja su započela 1863, a od tada je iz njega izvučeno oko 17 miliona tona bakra i 715 tona zlata kao i 5.900 tona srebra od 2004. Nalazi se u američkoj državi Juti i u njemu se radi i danas.

3. Sveta rupa u Kaliforniji

Odvod Montičelo ili kako ga još nazivaju "sveta rupa" koristi se kad je brana punog kapaciteta, pa voda mora da se isisa iz rezervata. Zahvaljujući svojoj veličini, u nju stane oko 14.400 kubika vode svake sekunde. Rad na njoj je dovršen posle punih pet godina, 1957. godine. Široka je oko 20 metara a duboka oko 214 metara.

Voda se u nju preliva samo u slučajevima velike količine vode, kao što je bilo u maju 2006. godine

4. Velika rupa Kimberli

Dijamantski rudnik poznat i kao "Velika rupa" nalazi se u Južnoj Africi i jedan je od najvećih rukom iskopanih rudnika na svetu. Između 1866. i 1914. više od 50 rudara s lopatama su iskopavali ogromnu rupu.

foto: Wikipedia

Tokom iskopavanja, prikupljeno je oko 2.722 kilograma dijamanata. Rupa je široka oko 462 metara i u dubinu zaranja do neverovatnih 1.098 metara. Tokom godina, rupa se napunila vodom pa je tek 175 metara ostalo vidljivo.

5. Plava rupa

Iako se na Bahamima nalazi nekoliko plavih rupa, tzv. "Dinova plava rupa" je sigurno najveća. Plave rupe su vertikalne potopljene pećine koje mogu da se nalaze u moru ili na kopnu. Nisu pogodne za život većine morskih stvorenja, ali su pogodna staništa brojnih bakterija.

Tamnoplavu boju u njima stvaraju visoka prozirnost vode i beli pesak na dnu.

Dinova plava rupa na Bahamima duboka je 202 metra, a pretpostavlja se da je, poput svih plavih rupa, nastala tokom ledenpg doba kad je nivo mora bio od 100 do 200 metara niži nego danas. Legenda kaže da je rupu napravio đavo koji i danas izaziva ljude i životinje da uđu unutra, i u njima se svake godine održavaju takmičenja u ronjenju na dah.

6. Dijamantski rudnik u Sibiru

Dijamantski rudnik "Mirni" definitivno je najveći rudnik ovog dragog kamenja, a bio je i prvi na svetu. Dubok je 525 metara, s prečnikom spoljnog kruga od 1.200 metara. Zabranjeno je čak i preletanje iznad rupe jer je bilo slučajeva kad je ova zver "usisala" helikoptere. Danas je napušten.

7. Zmajevo oko

Rupa zmajeva je 300 metara duboka podvodna rupa u Južnom kineskom moru. Lokalci ovu rupu nazivaju i "oko", a nalazi se na području koje trenutno predstavlja jedno od najopasnijih mesta na zemlji, a oko kojeg se već godinama spore Vijetnam, Malezija, Indonezija, Bruneji, Filipini, Tajvan i Kina.

Dubinu ove rupe utvrđena je serijom kalibracija i sve su pokazale da je rupa duboka 300 metara.

8. Rudnik Diavik

Ovaj kanadski rudnik je toliko veliki da ima sopstveni aerodrom s pistom koja može da primi "boing" 737. Posebno lepo izgleda kada se voda oko njega smrzne. U njemu se svake godine iskopa oko 1.600 kilograma dijamanata, a pretpostavlja se kako će raditi do 2023. godine.

9. Berkli rudnik

Službeno jedan od najvećih otvorenih rudnika bakra nalazi se u SAD. Dug je oko 1,6 kilometara, a skoro do polovine ispunjen je jako kiselom vodom (pH 2,5). Ceo rudnik pun je teških metala i raznim hemikalija, poput bakra, arsena, cinka. Zatvoren je 1982.

foto: Wikipedia

10. Superduboka bušotina Kola

U kasnim 1950-im i ranim 1960-im Amerikanci i Sovjeti su počeli da planiraju odvojene napore za bušenje što dublje rupe u Zemljinoj kori. Sovjeti su imali veći uspeh i od 1970-2008. godine njihova bušotina na poluostrvu Kola je držala svetski rekord kao najdublja rupa na svetu.

foto: printscreen YT

Kola bušotina se sastoji od nekoliko rupa koje se graniče iz jednog središnjeg otvora. Najdublja od njih, po imenu “SG-3”, ima prečnik od samo devet centimetara, ali je zato duboka 12.261 metar.

Kurir.rs/Express.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track