Najnovije vesti

ŠOK U VENECUELI: Maduro predlaže prevremene parlamentarne izbore! (VIDEO)
Foto: AP

neočekivano

ŠOK U VENECUELI: Maduro predlaže prevremene parlamentarne izbore! (VIDEO)

Planeta

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je danas održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, u pokušaju da otkloni pretnju koju po njega predstavlja predsednik Nacionalne skupštine i lider opozicije Huan Gvaido, koji se proglasio za šefa države.

Maduro je, u obraćanju okupljenim priostalicama, rekao da će Ustavotvorna skupština, nad kojom vlada ima kontrolu, raspravljati o njegovom predlogu o raspisivanju prevremenih izbora za Nacionalnu skupštinu, koju kontroliše opozicija, a koju je osudio kao "buržujsku", prenosi Rojters.

Parlamentarni izbori u Venecueli su, inače, bili predviđeni za 2020. godinu.

U Karakasu se danas istovremeno održavaju skupovi i Madurovih i Gvaidovih pristalica.

 

Desetine hiljada Gvaidovih pristalica izašlo je na ulice istočnog dela Karakasa tražeći da se Maduro povuče sa vlasti.

Istovremeno, pristalice Madurove socijalističke vlade preplavile su danas ulice u drugom delu venecuelanske prestonice u znak obeležavanja 20 godina otkako je Madurov prethodnik Ugo Čaves pokrenuo Bolivarsku revoluciju.

 

Gvaido je, u obraćanju svojim pristalicama, danas rekao da će humanitarna pomoć početi da stiže u zemlju u narednih nekoliko dana, uprkos protivljenju Madura.

 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro počeo je prošlog meseca svoj drugi mandat, nakon izbora 2018. godine koji su dovedeni u pitanje zbog navodne izborne krađe.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...