SVI SU MISLILI DA JE U SIBIRU PAO METEORIT, A SAD RUSKA VOJSKA SVE DIŽE U VAZDUH: Brdo se stvorilo niotkuda i zatrpalo reku, a evo o čemu se radi! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

PRIZORI SU BILI APOKALIPTIČNI

SVI SU MISLILI DA JE U SIBIRU PAO METEORIT, A SAD RUSKA VOJSKA SVE DIŽE U VAZDUH: Brdo se stvorilo niotkuda i zatrpalo reku, a evo o čemu se radi! (VIDEO)

Planeta -

Pripadnici mešovite jedinice Ministarstva odbrane prosekli su korito za protok vode u brdu koje se usled klizišta sručilo na reku i gotovo zaustavilo njen tok prema Burejskom veštačkom jezeru.

Početkom decembra prošle godine na jugozapadu Habarovskog kraja proradilo je klizište i na reku se sručio deo brda stvorivši tako prepreku za protok vode u veštačko jezero Burejske hidroelektrane. Vojni inženjeri raščišćavaju novonastalu prepreku dizanjem stena u vazduh.

U početku se mislilo da je klizište možda izazvao pad meteorita, ali su naučnici ubrzo odbacili tu pretpostavku.

Izvedena je peta po redu serija eksplozija. Primenjeno je deset tona TNT-a.

Ovoga puta je vojnim inženjerima pošlo za rukom da uklone pregradu između napravljenog kanala i gornjih slojeva vode. Kroz probijeno korito je konačno potekla voda.

Zamenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov saopštio je da prema proračunima kroz ovo korito sada protiče 200-250 kubnih metara vode u sekundi. Prva faza radova je završena. Planirao je da se druga faza završi do 18. februara.

U ministarstvu je precizirano da je od početka radova napravljeno korito dugačko preko 160 metara i široko 35 metara.

Ranije je istaknuto da zbog klizišta postoji opasnost od plavljenja sela Čekunda, te da se zbog toga rešava pitanje evakuacije žitelja. Okvirno je izračunato da bi njihovo preseljenje koštalo oko 300 miliona rubalja.

Kurir.rs/ Russia Beyond

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track