USPON I PAD BALKANSKOG ESKOBARA: Evo koliko je albanski narko-bos opravdao svoj nadimak (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

i njemu presudili ameri

USPON I PAD BALKANSKOG ESKOBARA: Evo koliko je albanski narko-bos opravdao svoj nadimak (VIDEO)

Planeta -

Balkanskom rutom još od rimskih vremena teško dostupnim putevima švercovalo se oružje, roblje i začini. Ista praksa održala se i danas, osim što se umesto začina švercuje droga pa je balkanska ruta jedan od glavnih kanala kojima opojne droge s istoka i iz južnoameričkih zemalja pristižu u Evropu.

Zbog nepreglednog planinskog područja i teške dostupnosti jedna od najvažnijih zemalja na ovoj ruti oduvek je bila Albanija.

Albanska mafija vrlo je tajnovita, ali je mnogi smatraju za petu najmoćniju mafijašku organizaciju na svijetu. Ovih nas je dana iznenadila vest da se jedan od njenih pripadnika, Klement Balili, kojemu su mediji dali nadimak 'balkanski Pablo Eskobar' nakon dvogodišnjeg bega predao albanskoj policiji.

Razlog njegove predaje je pritisak američkog ambasadora Donalda Lua u Tirani. SAD-u je očigledno dozlogrdilo Balilijevo poslovanje koje se širi u više država NATO saveza stoga je albanskom premijeru Ediju Rami postavio ultimatum.

Albanske vlasti su njegove reči shvatile prilično ozbiljno. Nije prošlo ni mesec dana kada je region, sredinom januara potresla vest da je Balili uhapšen. Kao i svaki pošteni balkanski mafijaš, 48-godišnji je Balili imao odlične veze u politici, a s brojnim predstavnicima albanskih vlasti rado se fotografrisao.

Neko vreme čak je bio i šef državnog preduzeća koje se bavilo javnim gradskim prevozom u gradu Sarandi na južnoj obali Albanije što mu je omogućilo da vrlo jednostavno pere novac zarađen od ilegalne trgovine drogom.

Njegov krah započeo je 2016. kada su se dvojica agenata američke DEA-e uspela da infiltriraju u jednu grupu trgovaca drogom koji su sarađivali s Balilijem. Tokom njihove akcije na Zakintosu je zaplenjeno oko 670 kilograma marihuane. Tokom istrage, isplivalo je i Balilijevo ime pa ga je grčka policija prozvala glavnim organizatorom narko-biznisa, a kasnije su mu grčki mediji nadenuli i zvučni, Eskobarov nadimak.

Optužbe za trgovinu drogom, Balili je najprije odlučno demantovao ustvrdivši da mu je dosje čist, da bi nedugo nakon toga nestao bez traga. Nestanak s lica zemlje omogućile su mu dobre veze s jednom političkom strankom kao i činjenica da mu je nećak gradonačelnik obližnjeg grada Delvina. Njegova brojna braća direktori su prevozničkih, građevinskih i zaštitarskih firmi, a sam je Balili nedavno otvorio luksuzni hotelski kompleks na čijem su otvorenju bili mnogi predstavnici vlasti, uključujući i albanskog predsednika.

Grčki zahtev za hapšenjem Balilija vrlo brzo se pretvorio u pravi političko-policijski rat između Albanije i Grčke. U rat su se uključili i albanski mediji koji su počeli da objavljuju fotografije Balilija u društvu nekih ministara i članova parlamenta koje su, tvrde, nastale nakon što je Grčka poslala zahtev za hapšenjem.

Sve to vrijeme Balili je bio neuhvatljiv, ali se slobodno kretao Albanijom i Grčkom. Medijima se pojadao kako je čitava hajka na njega način da politički protivnici naude premijeru Rami, a kao svaki tajkun, branio se da je svoje hotele zaradio poštenim radom i da svaki dan ustaje u šest ujutro i radi do mraka te da mu je plata mala.

Stvar se počela rasplitati tek kada se u čitav slučaj uključila američka strana. Nakon pritisaka Vašingtona, Balili je uhapšen, a blokirana mu je i gotovo sva imovina. Hapšenjem, Balili je postao smetnja za albansku mafiju i političare jer s obzirom na društvo kojim se kretao, verovatno jako puno zna o njihovoj međusobnoj povezanosti.

Iako je Grčka tražila izručenje, Baliliju će se suditi u Albaniji kako bi premijer Edi Rama mogao Zapadu pokazati rezultate borbe protiv organizovanog kriminala.

Neobični slučaj Balili možda ima i svoju političku pozadinu. Za početak, sam nadimak 'balkanski Pablo Eskobar' je pretjeran. Koliko se iz napisa u medijima može videti, čoveka se tereti zbog jedva 700 kilograma marihuane. Pravi Pablo Eskobar na svom je vrhuncu snabdevao 80 odsto američkog tržišta kokainom i zarađivao milijarde dolara zbog čega je gotovo čitave 80-e proveo među deset najbogatijih ljudi na svetu prema Forbesovoj listi. Balili i njegovih 700 kila 'trave' nisu ni blizu Eskobarovim rekordima.

Zbog toga je realnije ga promatrati kao sitnu ribu u dobro organizovanom lancu albanske mafije koja je pala žrtvom političkog obračuna u vrhu albanske vlasti. Naime, Balili je bio povezan sa strankom Pokret za socijalističku integraciju koja je sve do 2017. činila vladajuću koaliciju sa Socijalističkom strankom Albanije aktualnog premijera Edija Rame.

Nakon 2017. Pokret za socijalističku integraciju je u opoziciji, a Socijalistička stranka Albanije na čelu s Edijem Ramom samostalno drži većinu. Slučajno ili ne, Balili je uhapšen tek nakon smjene vlasti, a čitav slučaj došao je kao naručen. Hapšenje 'albanskog Eskobara' udarac je Pokretu za socijalističku integraciju, primjer za zapadne saveznike da se država bori protiv organiziranog kriminala i mamac medijima koji će se neko vrijeme baviti ovim slučajem.

Za to vreme, neki drugi, puno krupniji Baliliji će u miru voditi svoje operacije jer ne kažu bez veze da je albanska mafija peta najjača na svijetu i da su u trgovini drogom 'prešišali' i Kolumbijce. Razlog tako visokom plasmanu sigurno nije trgovina marihuanom, već nekim puno opasnijim i toksičnijim prahovima za kojima zapadnjaci luduju.

Kurir.rs/100posto.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja