Najnovije vesti

GADAFIJEV SIN PROGOVORIO IZ ZATVORA: Zarobila me naoružana BANDA zbog oca! Otkrio šta će raditi kad izađe s ROBIJE!
Foto: Profimedia

PRVI PUT JAVNO

GADAFIJEV SIN PROGOVORIO IZ ZATVORA: Zarobila me naoružana BANDA zbog oca! Otkrio šta će raditi kad izađe s ROBIJE!

Planeta

Sin libijskog predsednika Muamera Gadafija, Hanibal, koji je od 2015. godine u zatvoru, ispričao je o svom zatočeništvu u Libanu i da li namerava da se aktivira u politički život Libije.

On je i u intervjuu za RIA novosti rekao da ga je zarobila naoružana banda u Siriji 6. decembra 2015. godine.

 

"Ilegalno su me prevezli iz Sirije u Liban u području Beka. Oni su iskoristili trasu koju koristi vojska kako Sirijci ne bi pretresli vozilo. Tamo su me držali nedelju dana, mučili moralno i fizički kako bi me naterali da otkrijem informacije o nestanku Muse el Sadra (propovednika) i dvojice njegovih pratilaca: šejka Muhameda Jakuba, čiji sin je i pripremio operaciju mog zarobljavanja 1978. godine, i Abasa Badrutdina."

 

Kaže da se nalazi u zatvoru službe bezbednosti Libana.

"Sa mnom se sreo sudija koji vodi slučaj o nestanku Muse el Sadra i njegovih pratilaca. Taj slučaj se u najkraćim crtama može ovako opisati: 1978. godine za vreme posete Libiji nestaje Musa el Sadr zajedno sa dvojicom svojih pratilaca, Muhamedom Jakubom i novinarom Abasom Badrudinom. Godine 1982. ovaj slučaj je predat Sudskom savetu Libana, a 2008. godine mog oca Muhameda Gadafija optužuju za otmicu Muse el Sadra i njegove pratnje. Ja sa tim slučajem, počevši od 1981. godine, ni na koji način nisam imao veze, nisam bio ni osumnjičeni, niti svedok, niti optuženi. Ispada da razlog mog hapšenja nema nikakve veze sa sudskim procesom. Uhapsili su me samo zato što sam sin Muhameda Gadafija. Nakon što sam rekao sudiji da ne posedujem nikakve informacije o nestanku Muse el Sadra, optužili su me da sam krio dokaze o tome slučaju. U vreme kada se to desilo, 1978. godine, ja sam imao dve godine."

 

Žena i deca, kaže, do sada nisu mogli da ga posete.

 

"Jako se brinem za njih. U Siriji, zbog svih tih događaja, oni nisu bezbedni. O njima nema ko da se brine. Potreban im je otac."

 

Kaže da mu fizičko stanje nije zadovoljavajuće. Ima bolove u grudima, teško dišm, bol u donjem delu leđa, problem sa kožom zbog nedostatka svetlosti.

 

foto: Profimedia

"Slomljen mi je i nos i imam hematome na glavi od udaraca koje sam zadobio za vreme zarobljeništva. Želeo bih da zamolim UN da pošalju u Liban grupu lekara da me posete u zatvoru i naprave medicinski izveštaj o mom stanju", rekao je Hanibal.

 

Hanibal je istakao i da uslovi u zatvoru nisu zadovoljavajući.

 

"Uz to, ne mogu da komuniciram sa medijima. Onima koji me posete, sledeći put se zabranjuje ulazak u Liban."

 

Otkrio je i da li planira da učestvuj u političkom životu nakon što izađe iz zatvora.

 

"O tome je zasad rano govoriti. Sada ne mogu da razmišljam o tome niti da donosim bilo kakvu odluku. Želim da naglasim da u godine mog rada u Libiji nikad nisam radio u službi bezbednosti. Bio sam samo savetnik u sferi morskog teretnog saobraćaja. Računamo na veću ulogu Rusije, kao velike sile, u ovakvim slučajevima samovolje zahvaljujem joj na naporima koje preduzima za moje oslobađanje", kaže Hanibal.

 

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...