Najnovije vesti

STOP TRAMPE, PRAVIŠ GREŠKE KOJE ĆE TI RUKE UMRLJATI KRVLJU: Maduro poslao BRUTALNO upozorenje! 9 zemalja već priznalo Gvaida za predsednika Venecuele!
Foto: EPA, AP / Manuel Balce Ceneta

PRED GRAĐANSKIM RATOM?!

STOP TRAMPE, PRAVIŠ GREŠKE KOJE ĆE TI RUKE UMRLJATI KRVLJU: Maduro poslao BRUTALNO upozorenje! 9 zemalja već priznalo Gvaida za predsednika Venecuele!

Planeta

Devet evropskih zemalja priznalo je opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele i pozvale ga da raspiše nove predsedničke izbore.

Nemačka, Španija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Danska, Litvanija, Holandija i Austrija odlučile su se na taj potez pošto je istekao rok od osam dana koji su evropske zemlje dale predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše nove predsedničke izbore, što je on odbio.

 

Maduro je izjavio je da ne iskuljučuje mogućnost građanskog rata, nakon što je odbio ultimatum SAD i evropskih država da raspiše nove izbore.

U TV intervjuu izjavio je kako će Donald Tramp umrljati Belu kuću krvlju ako interveniše u Venecueli.

 

U emisiji "Salvados" Madura su pitali da li će biti građanskog rata, na šta je odgovorio:

 

"Danas niko ne može sa sigurnošću da odgovori na to pitanje. Sve zavisi od toga koliko je ludo i agresivno zapadno carstvo i zapadnjački saveznici. Tražimo od njih da se ne mešaju u unutrašnje poslove... ali smo i spremni da branimo zemlju."

 

Tramp je u intervjuu za CBS rekao da je vojna intervencija "opcija", a Maduro smatra da bi se tako ponovio Vijetnamski rat.

 

"Stop! Stop Donalde Trampe! Činiš greške koje će tvoje ruke umrljati krvlju i tvoj mandat će biti obeležen krvlju. Poštujmo jedni druge, ili ćeš ponoviti Vijetnamski rat u Latinskoj Americi!", rekao je Maduro.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je danas Gvaida, tokom posete Japanu, "legitimnim privremenih predsednikom", navodi AP.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je na Tviteru da Francuska priznaje predsednika parlamenta Huana Gvaida kao privremenog predsednika dok se ne odrze novi izbori.

 

"Venecuelanci imaju pravo da se slobodno i demokratski izraze. Francuska priznaje Gvaida kao privremenog predsednika da sprovede izborni proces", naveo je Makron.

 

foto: EPA

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc objavio je odluku te zemlje da prizna Gvaida kao privremenog predsednika u poruci na Tviteru na španskom jeziku, pošto je Maduro ignorisao ultimatum da raspiše nove izbore.

 

Kurc je naveo da Gvaido ima punu podršku Austrije u naporima da ponovo uspostavi demokratiju u Venecueli.

 

Holandski ministar spoljnih poslova Štef Blok rekao je da i ta zemlja priznaje Gvaida kao privemenog predsednika.

 

"Period od osam dana za raspisivanje demokratskih i transparetnih izbora u Venecueli danas je istekao. Želimo sloboda i demokratija da se vrate u Venecuelu što je pre moguće", poručio je Blok na Tviteru.

Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelson naveo je na Tviteru da i njegova zemlja priznaje Gvaida kao privremenog predsednika dok se ne održe slobodni i demokratski izbori.

 

On je, uoči sastanka sa šefovima diplomatija EU u Briselu, istakao da pozdravlja slične izjave ključnih EU partnera, najavivši da "sledi važno saopštenje EU", prenosi Rojters.

 

Švedska ministrka spoljnih poslova Margot Valstrom rekla je da Evropska unija vidi Gvaida kao legitimnog privremenog predsednika Venecuele.

 

"U aktuelnoj situaciji, mi podržavamo i smatramo Gvaida legitimnom privremenim predsednikom", rekla je Valstrom za švedski radio.

 

Valstromova je rekla da je EU, koja bi trebalo da kasnije danas objavi saopštenje, ujedinjena u odbacivanju rezultata prošlogodišnjih izbora i uvođenju novih sankcija, kada to bude bilo prikladno.

 

foto: AP

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant istakao je da Maduro nije raspisao predsedničke izbore u datom roku od osam dana.

 

"Tako da Britanija, zajedno sa evropskim saveznicima, priznaje Gvaida kao privremenog ustavnog predsednika dok ne budu održani verodostojni izbori", naveo je Hant na Tviteru.

 

Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele priznao je i španski premijer Pedro Sančes, navodeći da su toj zemlji potrebni slobodni i fer izbori "što je pre moguće".

 

"Priznajem predsednika venecuelanske skupštine, gospodina Huana Gvaida, kao privremenog predsednika Venecuele", rekao je Sančes.

 

Evropske zemlje, među kojima su Nemačka, Francuska, Španija i Britanija, postavile su vladi predsednika Venecuele Nikolasa Madura osmodnevni ultimatum da raspiše nove predsedničke izbore, saopštivši da će u suprotnom, kao i SAD i druge zemlje, priznati Gvaida za predsednika.

 

Ultimatum Maduru istakao je sinoć.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA i AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...