Najnovije vesti

NEPRIJATELJ NEĆE MOĆI NI DA IH VIDI: Rusija pravi nevidljivu vojsku!
Foto: YT Printscreen

VOJNA TEHNOLOGIJA

NEPRIJATELJ NEĆE MOĆI NI DA IH VIDI: Rusija pravi nevidljivu vojsku!

Planeta

Kompanija Roseletronika, deo giganta Rosteh, razmatra mogućnost da proizvodi liniju odeće od inteligentnog pokrivača, namenjenog za kamuflažu vojne opreme, saopšteno je iz pres-službe holdinga.

Tehnologija je razvijena po nalogu Ministarstva odbrane, a proizvođač je Centralni naučno-istraživački tehnološki institut "Tehnomaš".

"Institut trenutno istražuje mogućnost korišćenja materijala u civilnoj industriji i razvija prototip proizvoda. U budućnosti, tehnologija može biti upotrebljena za stvaranje odeće ili reklamnih nosača", saopšteno je iz Roselektronika.

Kako je ranije saopšteno iz Rosteha, električno kontrolisani pokrivač za vojnike u zavisnosti od sredine može menjati boju i imitirati složene grafičke slike, na primer, lišće koje treperi na vetru. Ova maska omogućava oklopnim vozilima ili borcima da ostanu nevidljivi za protivnika u optičkom opsegu, jer će se tehnika i vojnici stopiti sa pozadinom, koju će materijal imitirati.

Prototip materijala kameleona prvi put je predstavljen na forumu "Armija 2018", kada je prikazana kaciga "Ratnika" sa takvom kamuflažom. Državna korporacija je istakla da upotreba ovog pokrivača ne zahteva mnogo energije: pri promeni boje, ne više od jednom u sekund i po, potrošiće se od 4 do 20 vata energije po kvadratnom metru materijala.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...