SUROVA SUDBINA SAUDIJSKE DEVOJKE: Pokušala da pobegne i dobije azil, ujaci je uhvatili vezali kao stoku! Po povratku u zemlju gubi joj se svaki trag! (VIDEO)

jezivo

SUROVA SUDBINA SAUDIJSKE DEVOJKE: Pokušala da pobegne i dobije azil, ujaci je uhvatili vezali kao stoku! Po povratku u zemlju gubi joj se svaki trag! (VIDEO)

Planeta -

Saudijska devojka koja je pobegla iz zemlje i htela da traži azil u Australiji nasilno je oteta i vraćena u zemlju odkada joj se gubi svaki trag.

Dina Ali Laslum, tada 24-godišnjakinja, nije saslušana jer su je zaustavili filipinski organi i njen pasoš i dokumenti su zaplenjeni tokom tranzita u aerodromu Manila na putu za Australiju u aprilu 2017. godine.

Ona se tražila za pomoć putem društvenih medija, ali su je na kraju ujaci, uz njeno vrištanje i bacakanje, prisilili da se vrati u avion. "Nadvladali su je. Zatvorili su joj usta. Vezali su joj ruke i noge, vukli su je u avion i vrištali na nju, a niko nije ništa uradio “, izjavila je američka aktivistkinja Mona Eltahavi.

Saudijska ambasada u Manili dala je tada izjavu, nazvavši slučaj porodičnom stvari i rekavši da se Dina Ali vratila sa rođacima u svoju domovinu.

Prema istraživaču HRV sa Bliskog istoka, Adamu Kuglu, odvedena je u sklonište za žene u Rijadu, gde je držana neko vreme. Laslumova je jedna od mnogih saudijskih devojaka koje su pokušale da pobegnu iz zemlje radi boljeg života, ali nisu uspele.

Pitanje rodnog aparthejda sa kojim se suočavaju ženr iz Saudijske Arabije privuklo je svetsku pažnju u januaru, kada je 18-godišnja Rahaf Muhamed al Kunan pobegla u Bangkok i zabarikadirala se u hotelskoj sobi na aerodromu.

Na kraju je dobila azil u Kanadi, gde sada uživa u svojoj novoj slobodi. Ali Al Kunanova je jedna od srećnjih.

Najmanje dve mlade žene iz Saudijske Arabije, koje su stigle na aerodrom u Sidneju u protekle dve godine, vraćene su nakon što su izjavile da hoće da traže azil australijskim zvaničnicima, navodi For Korners.

Australijski ministar za imigraciju Dejvid Kolman odbio je intervju i rekao programu ABC-a da vlada neće komentarisati pojedinačne slučajeve.

"Reći ću da je pitanje tretmana žena u Saudijskoj Arabiji zabrinjavajuće", rekao je on.

U međuvremenu, Eltahavi je obećala da će nastaviti borbu za prava saudijskih žena. Dina Ali Laslum i saudijske žene koje su pokušale da pobegnu, ali su prisilno vraćene: pamtimo vas. Žao mi je što smo vas izneverili, ali se zaklinjem da ću i dalje pričati o rodnom apartheidu dok saudijske žene ne mogu slobodno i dostojanstveno da žive u svojoj zemlji “, izjavila je ona.

Kurir.rs/Dailz star

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track