Najnovije vesti

MADURO: Nafta, gas i zlato su glavni razlog zbog kog su SAD krenule na Venecuelu (VIDEO)
Foto: EPA

INTERVJU

MADURO: Nafta, gas i zlato su glavni razlog zbog kog su SAD krenule na Venecuelu (VIDEO)

Planeta

Velika prirodna bogatstva, pre svega nafta, gas i zlato, glavni su razlog zbog kog SAD traže promenu vlasti u Venecueli, izjavio je predsednik te zemlje Nikolas Maduro dodajući da koristi sva sredstva komunikacije kako bi pozvao međunarodnu zajednicu da "zaustavi bezumlje" predsednika SAD Donalda Trampa.

"Šta je Trampov neposredni povod protiv Venecuele? To je venecuelanska nafta, bogatstvo, njeno zlato, gas, gvožđe, dijamanti, druga mineralna bogatstva", kazao je Maduro u ekskluzivnom intervjuu Raši tudej.

On je kazao da mu nije važno kako će ga istorija pamtiti, ali da je važno to što ne želi da bude izdajnik ili slabić koji se klanja Vašingtonu. Priznajući da je "hiperinflacija izazvala ogromnu štetu" u njegovoj zemlji, Maduro veruje da njegova vlada ima rešenje za ekonomske probleme: dobra koja je "svet oteo" biće oslobođena za oporavak nacije. Osim toga, vlada će raditi na tome da održi cene na najnižem nivou i da stabilizuje nacionalnu valutu.

Maduro kaže da su svoje odradile i američke sankcije, koje Vašington godinama pooštrava. Mnogi analitičari veruju da je američki embargo i izazvao ekonomski haos u Venecueli, kao i nedostatak lekova, hrane i visoku stopu smrtnosti. Nedavno su SAD uvedele i sankcije protiv državnog naftnog giganta PDVSA, na šta će, kako kaže Maduro, Karakas odgovoriti.

"Nema reči za to što su nam uradili, to nikada nije urađeno protiv ijedne druge države", tvrdi on. "Koristim sva sredstva komunikacije da pozovem čitav svet da zaustavi bezumlje Donalda Trampa. Venecuela se nikad neće predati", rekao je Maduro.

"U Venecueli nema deficita u izborima“, rekao je Maduro odgovarajući na pitanje novinara da li će biti raspisani prevremeni izbori za predsednika. On je naglasio da jedini izbori koji se mogu očekivati su parlamentarni i koji treba da se održe 2020. godine.

foto: EPA

"Problem je opozicija, a ne vanredni izbori. Mi smo održali 25 izbora u 20 godina. Za poslednjih 218 meseci je održano šest izbora. Izbore u 2018. godini je tražila opozicija", dodao je Maduro.

On je dodao da pretnja od državnog udara i dalje postoji.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/RT

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...