OVO JE RUSKO FATAMORGANA OSTRVO - SAMO JE NESTALO: Obrisano sa Gugla, a teorije zavere se nižu! (VIDEO)
Foto: Screenshot

suludo

OVO JE RUSKO FATAMORGANA OSTRVO - SAMO JE NESTALO: Obrisano sa Gugla, a teorije zavere se nižu! (VIDEO)

Planeta -

Ako volite da putujete svetom uz pomoć Gugla udobno zavaljeni u svoju fotelju, sigurno će vas iznenaditi podatak kako je, iz nekog misterioznog razloga, jedno ostrvo nestalo.

Reč je o malom, dva kilometra dugom ostrvu Žanet, površine 3,3 kvadratna kilometra koji se nalazi u Istočnosibirskom moru. Ono je deo arhipelaga De Long Islands, nenaseljen, a otkriven je krajem 19. veka za vreme ekspedicije po kojoj je dobio ime - Žanet.

Njihov cilj je bio da doplove do Severnog pola kroz Beringov prolaz. Tokom kratke i pomalo nezanimljive istorije ovog ostrva, i načina na koji ga Gugl Maps prikazuje, rodile su se mnoge teorije zavere o njegovoj ulozi. Menjaju se tako priče o vanzemaljcima i tajnim dogovorima sa predsednikom Obamom, piše Belingket.

Nedostatak podataka na velikoj mapi sveta nije neuobičajena pojava, a neka područja se namerno cenzurišu ili skrivaju. Na Vikipediji postoji članak koji predstavlja listu namerno ili slučajno cenzuriranih ili zatamnjenih područja sveta. Neki od razloga zbog kojih se to radi su i skrivanje nekih postrojenja na ostrvima ili zatvora, fabrika i sl. ali postavlja se pitanje zbog čega je takvu sudbinu doživelo i ovo ostro.

Ostrvo je dobilo malo recenzija na Gugl Earthu, što i ne čudi s obzirom kako se ne vidi. U nekima od njih spominju se i tajni planovi predsednika Vladimira Putina i pitanje koristi li se taj ostrvo za neke vojne svrhe. Među teorijama prednjači 4chan na kom je vidljivo nekoliko postova oko sudbine ostrva kojeg povezuju sa legendama koje kruže po internetu a između ostalog i teorija kako je blizak rođak jednog korisnika koji je napisao post nestao na tom otoku 2000-ih dok je služio u ruskoj mornarici.

Tražio je pomoć drugih u otkrivanju što se događa na ostrvu, a jedan je korisnik zaključio kako ostrvo najverojatnije naseljavaju vanzemaljci. Među 'ozbiljnijim' odgovorima bio je i onaj kako je ostrvo zatamnjen jer se na njemu nalazi vojna baza ili zgrada u kojoj se čuvaju rakete. Ostali su razmenjivali svoje teorije geopolitičkih misterija koje okružuju ovo ostrvo.

Tako je po jednoj od njih predsednik Barak Obama navodno "dao" niz spornih ostrva u blizini Aljaske Rusiji, pa tako i Žanete. Otok je možda skriven na Googleovoj karti svijeta, no zapravo je otvoren za posjetitelje i razne ekspedicije. Tako je na ruskoj društvenoj mreži VKontakte jedan korisnik objavio niz fotografija koje je snimio 2011. godine. Fotografije pokazuju puno leda i snega, i nikakvu vojnu bazu ili nešto slično. Celo područje prikazano je i na jednom profilu na Instagramu. Fotografije su snimljene tokom ruske ekspedicije Paks Arktika koju je vodio istraživač Luk Hardi, a prikazana je u dokumentarnom filmu Artika Inkognita. Istraživači su kročili na ostrvo i snimali ga odozgo. Crteži iz 1881. godine odgovaraju fotografijama sa društvenih mreža, a po tim snimcima možemo zapravo da vidimo kako ostrvo često posećuju putnici namernici i istraživači. I sada se opet postavlja pitanje zašto je ostrvo zatamnjeno?

Najverovatnije je reč o jednostavnoj grešci USGS/NASA Landsat programa. Naime, kada se izgube podaci ili se dogodi neka greška tokom snimanja satelitom ili transfera te fotografije, ta se greška ilustruje se različitim oblicima.

Tako npr. Gugl Maps pokazuje neobični žuti kvadrat uz granicu između Afganistana i Kine. Tu je reč o grešci a ne o nekoj namernoj međunarodnoj cenzuri. Slično je i sa ostrvom Sendi, fantomskim ostrvom kog su neke baze podataka, poznati svetski atlasi i karte smatrale stvarnim, smatrale da postoji. Lokacija za koji se verovalo da se nalazi jeste u Koralnom moru između Nove Kaledonije i Australije. Na kartama se prikazuje najmanje 116 godina, što je posledica toga što su u 19. veku kartografi prikupljali podatke od raznih izvora, istraživača i čak mornara, tako da se nikad nije moglo imati savršenu geografsku kartu.

Nalazi se i na Gugle Mapsu, iako zapravo ne postoji, što su potvrdili naučnici. U stvarnosti se na tom području nalazi samo okean, a moguće je da je crna mrlja zapravo pokazatelj nedostatka tla na području na kojem su očekivali da bi nešto mogli naći. Poput i one na mestu ostrva Žanet izgleda kao da je ručno unesena, iako je crna mrlja, kako se čini u obliku otoka sličnija Sendi ostrvu nego misterioznom Žanet. Tako da greška u Landsat satelitu može rešiti našu početnu misteriju, a umesto vanzemaljaca, vojnih baza i sl. ona je verovatno krivac za crnu mrlju na karti.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Screemshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja