TURCI PRONAŠLI ZLATNU BIBLIJU: Knjiga stara 1.200 godina spasena iz ruku krijumčara (VIDEO)
Foto: Screenshot

nasleđe

TURCI PRONAŠLI ZLATNU BIBLIJU: Knjiga stara 1.200 godina spasena iz ruku krijumčara (VIDEO)

Planeta -

Biblija stara 1.200 godina pronađena je u turskoj pokrajini Dijarbakir za vreme akcije organizovane protiv krijumčara vrednim istorijskim artefaktima.

Trojica osumnjičenih uhapšena su dok su u ponedeljak pokušavali prodati drevnu knjigu u gradu Kajapininu, kaže se u saopštenju iz ureda guvernera Dijarbakira.

Vredna Biblija ima ukupno 34 stranice ispisane zlatom. Iz ureda guvernera objavljeno je da je u pritvoru završilo šest osumnjičenih, ali nisu iznesene pojedinosti.

Region je poznat po brojnim svetim mestima hrišćanstva, a turske vlasti već duže vreme nastoje da suzbiju pokušaje krijumčarenja drevnih artefakata.

Svake godine sprovode niz organizovanih operacija protiv krijumčarenja vrednim predmetima da bi se sprečila njihova prodaja te da bi se zaštitilo bogato kulturno nasleđe zemlje.

Takve akcije su veoma značajne za Tursku, zemlju s blizu 3.000 drevnih gradova koji su ostali iza 42 civilizacije.

Turski turizam se uveliko oslanja na bogato istorijsko nasleđe u nastojanju da privuče milione stranaca svake godine.

U Istanbulu se nalazi Aja Sofija, koja je skoro 1.000 godina bila hrišćanska crkva, potom oko 500 godina džamija, a danas je muzej.

Turci su je, nakon osvajanja Carigrada 1453. godine, pretvorili u džamiju, a od 1935. godine je jedan od najposećenijih muzeja na svetu.

Hrišćani čine manjinu među pretežno muslimanskim stanovništvom Turske, zemlje u kojoj živi oko 82 miliona ljudi.

Kurir.rs/Al Džazira

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja