TRAMP ODRŽAO JEDAN OD NAJDUŽIH GOVORA O STANJU NACIJE: Izazivam Ameriku da odbaci politiku podele i osvete! EVO POSLE KOJIH REČI SE PROLOMIO APLAUZ! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Andrew Harnik

OBRAĆANJE PRED KOGRESOM

TRAMP ODRŽAO JEDAN OD NAJDUŽIH GOVORA O STANJU NACIJE: Izazivam Ameriku da odbaci politiku podele i osvete! EVO POSLE KOJIH REČI SE PROLOMIO APLAUZ! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U svom drugom govoru o stanju nacije predsednik SAD Donald Tramp je izazvao Kongres i Ameriku da "izaberu veličinu" nad politikom podela.

"Moramo birati između veličine ili zastoja, rezultata ili otpora, vizije ili osvete, neverovatnog napretka ili besmislenog uništavanja. Večeras vas molim da odaberete veličinu,” rekao je Tramp na početku svog obraćanja u utorak uveče.

Njegov govor trajao je skoro 90 minuta, što je jedno od najdužih obraćanja o stanju nacije.

Aplauz se čuo u sali kada je Tramp rekao da "pobeda nije pobeda za našu stranku, pobeda je pobeda za našu zemlju".

foto: AP/Andrew Harnik

On je takođe pohvalio napor da se reformišu federalni zatvori i složio se sa čestom demokratskom izjavom o krivičnoj pravdi koja je često bila nepravedna prema afroamerikancima.

Dvojica njegovih gostiju u galeriji bili su bivši osuđenici Alis Džonson i Metju Čarls.

1 / 12 Foto: EPA/Doug MIlls

Tramp je govorio i o zdravstvenoj zaštiti, od snižavanja cena lekova do iskorenjivanja side u roku od 10 godina i finansiranju istraživanja u borbi protiv raka.

Zid na granici sa Meksikom

Demokrate su u tišini dočekale njegovu zakeltvu da će izgraditi zid na granici sa Meksikom.

foto: AP/Andrew Harnik

Ponavljajući činjenice i brojke koje je često koristio tokom kampanje za izgradnju zida, Tramp je prozvao i bogate koji pozivaju na otvorene granice "dok žive svoje živote iza zidova, kapija, i čuvara", dok radnička klasa mora da se nosi sa svim posledicama ilegalne imigracije, od nižih plata i kriminala do prenatrpanih škola i bolnica.

On je iskoristio konfrontaciju svoje administracije sa Venecuelom kako bi se zakleo da "Amerika nikada neće biti socijalistička zemlja", kada su kamere u Domu komore zumirale na namršteno lice senatora Bernija Sandersa, koji se identifikuje kao demokratski socijalista.

foto: AP/Andrew Harnik

Spoljna politika

Govoreći o spoljnoj politici, Tramp je obećao da će nastaviti razgovore sa Severnom Korejom, pregovarati o kraju rata u Avganistanu i završiti povlačenje iz Sirije.

Povlačenje iz Sporazuma

Američki predsednik Donald Tramp je u svom godišnjem obraćanju Kongresu ponovio razloge zbog kojih je Amerika donela odluku da istupi iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa optuživši Rusiju za kršenje odredbe tog dokumenta, ali i dodao da bi u budućnosti mogao biti sklopljen novi sporazum za kontrolu naoružanja, koji bi obuhvatio i druge zemlje.

"Pre više decenija SAD su sklopile sporazum sa Rusijom po kojem smo pristali da ograničimo i smanjimo naše raketne mogućnosti. Dok smo mi u potpunosti poštovali sporazum, Rusija ga je više puta prekršila“, izjavio je Tramp.

Upravo to je i bio razlog izlaska SAD iz sporazuma, naglasio je on.

foto: EPA/Michael Raynolds

Po njegovim rečima, jedna od učesnica novog sporazuma mogla bi biti i Kina.

Ratovi

Tramp je u svom obraćanju istakao i da će Amerika promeniti pristup ratovanju, te da velike zemlje više neće učestvovati u beskonačnim ratovima.

"Kao kandidat za predsednika obećao sam novi pristup (ratovima). Velike sile neće voditi beskonačne ratove“, rekao je on.

Predsednik SAD je izjavio da „glupi ratovi“ i partijske istrage mogu omesti ekonomsko čudo u državi.

"Ako treba da bude mir i da vlada zakon (u državi), onda ne treba da bude rata i istraga. To jednostavno ne funkcioniše tako. Mi treba da se ujedinimo unutar države kako bismo pobedili naše protivnike u inostranstvu“, naveo je američki lider.

foto: EPA/Erik S Lesser

Venecuela

U svom govoru, Tramp se dotakao i stanja u Venecueli. On je izjavio da Vašington „podržava venecuelanski narod u njegovoj blagorodnoj težnji za slobodom“.

"Osuđujemo surovost režima Madura, čija socijalistička politika je dovela tu naciju koja je nekada bila najbogatija u Južnoj Aerici do krajnjeg siromaštva i očaja", rekao je on.

On je obećao kongresu da SAD nikad neće biti socijalistička država.

foto: EPA/Michael Raynolds

Sastanak sa Kimom

Tramp je najavio da će svoj drugi sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom imati u Vijetnamu, 27-28. februara, i istovremeno je sam sebi odao priznanje za sprečavanje velikog rata na Korejskom poluostrvu.

Tramp je rekao i da još mnogo toga treba uraditi kako bi se očuvao mir sa Severnom Korejom, ali da je zastoj u nuklearnom testiranju dokaz napretka, prenosi Rojters.

"Da nisam izabran za predsednika Sjedinjenih Država, sada bismo, prema mom mišljenju, bili u velikom ratu sa Severnom Korejom", rekao je Tramp u svom obraćanju.

On je 2017. probudio bojazan od izbijanja rata kada je zapretio da će se Severna Koreja suočiti sa "vatrom i besom kakve svet još nije video" zbog pretnje nuklearnim oružjem i raketama SAD.

Tramp se sa Kimom sastao 12. juna prošle godine u Singapuru.

Kurir.rs/ RT

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track