ČEKA NAS KATASTROFA! SEVERNI POL SVE BRŽE IDE KA RUSIJI: Naučnici u šoku, menjaju kartu magnetskog polja, a evo kako to utiče na MOBILNE TELEFONE! (VIDEO)
Foto: printscreen

polovi menjaju mesta

ČEKA NAS KATASTROFA! SEVERNI POL SVE BRŽE IDE KA RUSIJI: Naučnici u šoku, menjaju kartu magnetskog polja, a evo kako to utiče na MOBILNE TELEFONE! (VIDEO)

Planeta -

Severni magnetski pol pomera se prema Sibiru i to mnogo brže nego ranije , zbog čega su naučnici morali da ažuriraju službenu kartu magnetskog polja

Severni magnetni pol se pomera tako brzo da bi to moglo da poremeti i navigacioni sistem unutar pametnih telefona, otežavajući pritom rad aplikacijama sa kartama, piše CNN.

Zemljin severni magnetni pol se u poslednjih nekoliko decenija sve brže pomera prema Rusiji. Naučnici su zato zaključili da dosadašnje procene njegovog položaja više nisu dovoljne za preciznu navigaciju. Zato su stručnjaci ovog ponedeljka, čak godinu dana ranije nego što je planirano, ažurirali podatke o njegovom položaju.

Naime, za razliku od severnog geografskog pola, koji je nepomična i najsevernija tačka na našoj planeti, severni magnetni pol se polako seli iz kanadskog Arktika prema Rusiji.

Tako se od 1831. godine, kada je prvi put pozicioniran u kanadskom Arktiku, severni magnetni pol pomakao oko 2.300 kilometara prema Sibiru, a njegovo pomeranje se od 2000. godine ubrzalo sa 15 na 55 kilometara godišnje.

“Razlog su turbulencije u tekućem jezgru Zemlje. Tamo se nalazi vrući okean gvožđa i nikla, a njegovo pomeranje stvara električno polje“, rekao je geofizičar Daniel Lejtrop sa Univerziteta Merilend.

Američke i britanske državne agencije ažuriraju lokaciju magnetnog severnog pola i stvaraju novi navigacioni model svakih pet godina, ali ove godine morali su da urade to ranije zbog sve bržeg kretanja magnetnog pola.

Mada se ažurirani navigacioni model najčešće koristi u vojne svrhe, ovog puta će se primeniti i u kartografskim sistemima kompanija Gugl i Epl, kako bi mapiranje i dalje ostalo precizno. Međutim, piše CNN, promene u sistemima trebale bi da budu ograničene na područja iznad 55. stepeni severne geografske širine.

"Neće biti razlike za korisnike kartografskih sistema koji žive ispod 55. stepeni severne geografske širine", rekao je geofizičar Kiran Began.

Osim što bi pomeranje magnetnog pola moglo da predstavlja problem za funkcioniranje kompasa u pametnim telefonima, moglo bi da utiče i na druge elektronske uređaje. Na primer, avioni i brodovi se takođe orijentišu pomoću procene položaja magnetnog pola, mada se time služe samo u smislu pomoćne navigacije. Pomeranje magnetnog pola ne utiče na GPS sistem jer se on temelji na satelitskoj tehnologiji.

Svetski naučnici smatraju da će magnetni polovi na kraju zameniti svoja mesta. To se već dogodilo mnogo puta u istoriji Zemlje, ali ne u posljednjih 780.000 godina.

Vrlo spori proces zamene mesta magnetnih polova omogućiće nam dovoljno vremena za pripreme, što je dobra vest jer se radi o procesu koji može da traje više hiljada godina. Ali loša vest je ta što nas magnetno polje naše planete štiti od štetnog Sunčevog i kosmičkog zračenja, a pri procesu zamene mesta moglo bi da dođe do slabljenja tog štita.

Prema naučnicima iz NASA, delovanje štita ne bi trebalo potpuno da nestane i zato stoga nas ni u tom slučaju ne čeka neka kataklizma. Ono što može da se dogodi je da sav život na našoj palneti bude izložen višim nivoima zračenja, što s vremenom može da dovede do porasta oboljevanja od raznih bolesti, poput raka. Takođe, zbog slabljenja magnetnog štita može da dođe do oštećenja na svemirskim letelicama i na električnoj mreži na Zemlji.

Kurir.rs/CNN

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track