Najnovije vesti

OTKRIVENE STROGO ČUVANE TAJNE: Ovaj bunker se pre 50 godina nije nalazio ni na mapama, konačno se saznalo šta su Sovjeti u njemu krili (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

doba hladnog rata

OTKRIVENE STROGO ČUVANE TAJNE: Ovaj bunker se pre 50 godina nije nalazio ni na mapama, konačno se saznalo šta su Sovjeti u njemu krili (VIDEO)

Planeta

Poljski arheolozi i naučnici su uvereni da su sovjetski bunkeri, koji se nalaze u toj zemlji, korišćeni za skladištenje nuklearnog oružja, a ne u druge svrhe, kako se godinama smatralo.

Zvanično, bunker je služio kao magacin za jedinice veze i komunikacija. Ipak, unutra se nalazio moćan arsenal.

Arheolozi su novinare poveli u turu kroz jedan od tri bunkera, u Podborskom.

U vreme Hladnog rata, to su bili strogo poverljivi projekti.

"Sve je bilo pod ključem, ulazilo se samo ako je bilo neophodno raditi na nuklearnom materijalu", rekao je vodič Lukaš Gladisjak.

Bunker zauzima više od 1.000 metara kvadratnih, a skladište je zauzimalo najveći deo. U slučaju neprijateljskog napada, bunker bi se hermetički zatvarao.

foto: Youtube/Printscreen

Bojeve glave koje su se ovde nalazile imale su od 0,5 do 500 kilotona. Bile su namenjene invaziji severnih delova Danske i Nemačke. Poljska je finansirala i izgradila 3 bunkera do 1969. godine pre nego što je kontrolu prepustila ruskim trupama.

foto: Youtube/Printscreen

Iako se godinama nije znalo za bunkere, otkriveni su uz pomoć satelitskih snimaka. Naučnici su vršili razne testove na njihovim lokacijama, a utvrdili su da nema tragova radijacije.

Kurir.rs/RT Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...