BRITANIJI SAT OTKUCAVA, A NEIZVESNOST RASTE: Ostalo je još 50 dana, niko ne zna šta će se dogoditi!
Foto: AP / Alastair Grant

NEIZVESNO!

BRITANIJI SAT OTKUCAVA, A NEIZVESNOST RASTE: Ostalo je još 50 dana, niko ne zna šta će se dogoditi!

Planeta -

Velikoj Britaniji ostalo je još 50 dana da napusti Evropsku uniju. I dalje niko ne zna kako će se to dogoditi, ako se uopšte i dogodi.

Upravo to je i razlog za nezadovoljstvo predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska koji je u sredu naveo da postoji “poseban krug pakla” za one koji promovišu Bregzit bez ikakvog plana da ga izvrše, izveštava CNN.

Njegove reči jesu izazvale negativne reakcije u Vestminsteru, ali za mnoge zakonodavce i zvaničnike koji mahnito tragaju za izlazom iz Bregzita, Tuskove reči su istinite, navodi američki portal.

foto: AP

Kako se navodi, prilično je zapanjujuće da je britanska budučnost talac dugotrajnog prepiranja političara sa konkurentnim ideologijama, a sat i dalje otkucava do 29. marta – kada je planirano i zvanično okončanje Bregzita. Tereza Mej, koja je ostala premijerka uprkos tome što predsedava “jednim od najvećih političkih fijaska koji se pamti”, danas će otputovati u Brisel u pokušaju da ubedi lidere EU da pristanu na ključne promene u sporazumu koji će, u teoriji, biti prihvatljiv zakonodavcima u Vestminsteru. Prošle nedelje, Donji dom glasao je za to da traži od EU da napravi “alternativne aranžmane” za podršku Severne Irske, glavnu prepreku britanskom parlamentu da se saglasi sa Terezinim sporazumom o Bregzitu.

"Kada Mej održi razgovore sa Tuskom, predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i drugima, malo je verovatno da će postići bilo šta značajno da bi zakonodavci promenili mišljenje. Muziku iz Brisela, pojačanu komentarima Tuska o paklu, nije lako slušati, nikako”, navodi CNN. Premijerka će u Belgiju stići nakon sastanka sa političkim liderima u Belfastu, gde ju je Demokratska sindikalna stranka, čiji su joj glasovi potrebni za celokupnu većinu, da neće podržati njen sporazum bez promena. Nakon današnjeg sastanka u Briselu, Tereza Mej će otići u Dablin, kako bi se sastala sa tamošnjim šefom vlade i razgovarati o granici. Do petka uveče, kada Mej ima večeru sa premijerom Irske, ostaće 49 dana do kraja Bregzita, a kada se premijerka sledeće sedmice obrati Donjem domu sa onim što se njeni najbliži savetnici nadaju da će biti delotvoran plan, preostaće još 44 dana. S obzirom na to da političari iz različitih stranaka ostaju podeljeni oko toga kako bi Bregzit trebalo da izgleda, teško da će se nešto dogoditi do tad.

foto: AP

“Nameće se pitanje: Koliko će biti blizu krajnjeg roka pre nego što dogovor bude postignut? A onda i ovo: Kada će britanske firme i porodice da počnu ozbiljno da skladište hranu i lekove kako bi se pripremili za neizbežnu paniku koja će se dogoditi u poslednjoj nedelji marta, ako zemlja ne postigne dogovor?”, navodi CNN. Kako se navodi, sužavanje vremenskog okvira učinilo je jednu stvar, a to je da je izoštrena politika opozicionih laburista. Lider laburista Džeremi Korbin uputio je pismo premijerki u kom je izneo pet zahteva koji bi, ukoliko budu ispunjeni, dovely do toga da se njegovi poslanici vrate na glasanje krajem ovog meseca. Ovi zahtevi uključuju veća prava i zaštitu radnika, stalno članstvo u agencijama EU i sigurnosne programe, blisko usklađivanje sa jedinstvenim tržištem. Ovaj plan je značajan, ne samo jer pokazuje najjasniju Korbinovu politiku još od 2016. već jer i pokazuje da bi mogao da pobedi takozvani “meki Bregzit”.

Kurir.rs/ B92/ CNN

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track