SKANDALČINA! BIVŠI PREDSEDNIK NOBELOVAC OPTUŽEN ZA SEKSUALNO NAPASTVOVANJE: Uhvatio me otpozadi, dirao mi grudi, počeo da me ljubi, a onda je POČEO UŽAS! (VIDEO)
Foto: EPA, AP, Printscreen YouTube/Nono Antillon

JAVILE SE ŽRTVE

SKANDALČINA! BIVŠI PREDSEDNIK NOBELOVAC OPTUŽEN ZA SEKSUALNO NAPASTVOVANJE: Uhvatio me otpozadi, dirao mi grudi, počeo da me ljubi, a onda je POČEO UŽAS! (VIDEO)

Planeta -

SAN HOSE - Bivši predsednik Kostarike i dobitnik Nobelove nagrade za mir Oskar Arijas (78) našao se usred velikog skandala kad se obelodanilo da ga je Aleksandra Arse fon Herold (34), žena psihijatar i aktivistkinja za nuklearno razoružanje, optužila za seksualni napad. Od trenutka kad ga je optužila, u roku od 48 sati javile se još tri navodne žrtve!

Arijas je optužbe oštro porekao rekavši da nikada u životu nije učinio nešto protiv volje bilo koje žene. Štaviše, tokom karijere se uvek borio za rodnu ravnopravnost.

Poznati političar bio je predsedik Kostarike u dva mandata: 1986-1990. i 2006-2010. Nobela za mir dobio je 1987. godine zbog svojih napora da okonča građanske ratove u Centralnoj Americi.

Fon Heroldova tvrdi da se seksualni napad dogodio tokom poslovnog sastanka koji je održan 1. decembra 2014. u domu bivšeg predsednika u San Hozeu. Ona je listu Semanario universidad ispričala da ju je Arijas "uhvatio otpozadi, pa dirao njene grudi, počeo da je ljubi i zatim penetrirao u nju prstima".

"Odmah sam mu rekla da je on oženjen čovek. Ne sećam se šta mi je odgovorio, ali je nastavio da me dodiruje. Tada mi je rekao da malo pričekam i izašao je iz kancelarije. Nisam znala šta da radim, osećala sam se zarobljeno", ispricala je ova žena, koja je u trenutku kada se sve navodno dogodilo imala 30 godina. Arijas je posle navodnog napada u svom domu predložio toj aktivistkinji da se nađu na nekoj drugoj lokaciji, što je ona iskoristila kao izgovor da ode.

I nije jedina: u roku od 48 sati posle ovog intervjua javile su se još tri žene koje su takođe optužile Arijasa za seksualno zlostavljanje. Jedna od njih je Eleonora Antiljon, popularna bivše TV voditeljka, koju nacija zove Nono. Ona tvrdi da ju je on napastvovao 1986, kad je bio predsednički kandidat, a ona mlada novinarka.

Eleonora Nono Antiljon
Eleonora Nono Antiljonfoto: Printscreen YouTube/Nono Antillon

"Iz ličnog iskustva s njim - verujem joj", objavila je ona na jednoj društvenoj mreži. "Ljudi misle - ako se ona usudila, za njom će i druge. Želim da skinem masku tom političaru prevarantu", rekla je za Njujork tajms.

Arijasa je optužila i Ema Dejli, direktor komunikacija Hjuman rajts voča. Ona je izjavila da ju je Arijas 1990. spopao u lobiju jednog hotela u Nikaragvi. Ona je bila mladi novinar izveštač iz Kostarike.

Ema Dejli
Ema Dejlifoto: AP

Kabinet državnog tužioca Kostarike potvrdio je za AP da je primljena krivična prijava protiv osobe koja se preziva Arijas zbog mogućeg prestupa seksualne prirode, ali su odbili da otkriju više informacija.

Sam Arijas je sve porekao u kratkom saopštenju, prenosi B92.net.

"Nikada se nisam odnosio bez poštovanja prema bilo kojoj ženi, a još manje sam narušio slobodu žene u odnosu na neku drugu osobu. Tokom svog javnog delovanja uvek sam promovisao jednakost polova kao nužni preduslov pravednosti i jednakosti u društvu", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, AP, Printscreen YouTube/Nono Antillon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja