ZBOG OVIH DVOTOČKAŠA AMERIKANCI GUBE GLAVU: Lako izbegavaju gužvu, ali i to ima svoju cenu (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

trotinet

ZBOG OVIH DVOTOČKAŠA AMERIKANCI GUBE GLAVU: Lako izbegavaju gužvu, ali i to ima svoju cenu (VIDEO)

Planeta -

Od početka mode električnih trotineta krajem 2017. više od 1.500 osoba u SAD je povređeno tokom korištenja trotineta na baterijski pogon, a četiri su izgubile život, pokazalo je istraživanje Konzjumer Riports.

Usluga iznajmljivanja trotineta za kratke relacije hvaljena je kao potencijalna revolucija u gradskom prevozu. Ali broj povreda ukazuje na potencijalne opasnosti korištenja kako na pločnicima tako i na kolnicima.

Izveštaj navodi da su vozači trotineta tretirani u bolnicama najčešće zbog nagnječenja, preloma nosa, ruku i drugih povreda od kojih su neke zahtevale operativno lečenje.

Kompanije koje iznajmljuju električne trotinete ukazuju na potrebu korišćenja kaciga, ali u SAD-u ne postoje propisi o njihovu obaveznom nošenju.

Zdravstveni stručnjaci ističu da bi broj povređenih vozača mogao biti i veći, ali bolnice nemaju standardizovane metode praćenja pozvreda vozača trotineta.

"Električni trotineti su novi obećavajući način prevoza, ali bezbednost mora biti na prvom mestu", ocenjuje Vilijam Volas, analitičar u Konzjumer Riportsu.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track