RUSIJA NAORUŽAVA NEPOTOPIVI NOSAČ AVIONA: Poljska analitičarka objasnila kako mu je u dometu ceo Baltik, ali i Nemačka (VIDEO)
Foto: Profimedia

taktika

RUSIJA NAORUŽAVA NEPOTOPIVI NOSAČ AVIONA: Poljska analitičarka objasnila kako mu je u dometu ceo Baltik, ali i Nemačka (VIDEO)

Planeta -

Nakon što je u odgovor na gomilanje NATO snaga na Baltiku i postavljanje antiraketnog štita s defanzivno-ofenzivnim lanserima Mk41 VLS u Poljskoj Rusija rasporedila pojačanja i taktičke sisteme Iskander u regionu Kalinjingrada, Varšava tvrdi da se Moskva vraća retorici Hladnog rata, jer ponovno sistematski i dosledno naoružava svoju baltičku enklavu iz koje je uklonila strateške snage posle raspada Sovjetskog Saveza.

Kalinjingrad je opet postao ruski nepotopivi nosač aviona, kaže u intervjuu za Poljski Radio Ana-Marija Dajner, stručnjak poljskog Instituta za međunarodne poslove.

U poslednjih nekoliko dana su ruski mediji potvrdili premeštanje tenkovskog puka u Kalinjingradsk region, gde će se njihov broj povećati s 40 na 130, piše Poljski Radio.

“Rusija povećava svoj tenkovski kontingent u Kalinjingradskom regionu. Tokom sovjetskih vremena se tamo nalazila jedna tenkovska divizija. Zatim je dugo vremena region bio razoružana, a sada se ponovno naoružava “, rekla je Dajnerova.

“Politička analitičarka dodaje da će u enklavu ući ili nadograđeni tenkovi T-72 ili T-90. Ali, iako su to moderni tenkovi, nisu ni inferiorni u odnosu na najnovije Leoparde”, rekla je ona.

Međutim, to je samo deo složenih akcija Rusije u Kalinjingradu. Ako uzmemo u obzir mogućnost postavljanja raketnih sistema srednjeg dometa, uključujući one sposobne za nošenje nuklearnih bojevih glava, jasno se vidi da se nivo bezbednosti u Evropi radikalno može da promeni, pojašnjava ona.

Analitičarka takođe podseća da Rusija sistematski i dosledno naoružava Kalinjingradsku region. Tokom godina je opremila Kalinjingrad obalnim odbrambenim sistemima Bal i Bastion, raketnim sistemima Iskander, kao i sistemom protivvazdušne odbrane S-400. Štoviše, pre godinu dana je tamo nastavljeno raspoređivanje jedinice sa 36 aviona, uglavnom modernizovanih Su-27. “Stoga su reči koje Kalinjingrad opisuju kao nepotopivi nosač aviona Rusije opet aktuelne”, naglasila je.

Na Kalinjingrad se uvek gledalo kao na strateški važno područje, jer od tamo Rusija ima priliku da utiče na sve baltičke i skandinavske zemlje, delomično i na Nemačku i Poljsku. Rusiji daje veliku prednost na Baltičkom moru, štiti pristup Sankt Peterburgu ili Finskom zalivu.

Analitičarka je primetila da je Rusija poslednjih godina snažno ojačala celu Zapadnu vojnu oblast i Kalinjingrad. Ovo je najnapredniji okrug, koji Rusiji daje priliku za obavljanje kopnenih operacija protiv Poljske i Litve, tvrdi Dajnerova.

Sredinom januara je objavljeno da je raketni brod “Karakurt” pridružen Baltičkoj floti, čiji će se deo nalaziti u Baltijsku. Prema izveštajima medija, “Karakurt” je nedavno testirao krstareći projekti Kalibar i protubrodski projektil Oniks. Ruski mediji su izviestili da projektili Kalibar mogu dostići ciljeve na udaljenosti većoj od 2.500 km i teško ih je otkriti protivraketnom odbranom, dok se projektili Oniks koriste za uništavanje morskih ciljeva, između ostalog i za teška granatiranja.

“Domet od 2.500 km uveliko menja stratešku situaciju u regionu. Ovde govorimo ne samo o sistemu Kalibar, već i sistemima Iskander, jer, prema mišljenju stručnjaka, projektili Iskander-K mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama, što bi u potpunosti promenilo situaciju u regiji ”, rekla je Dajnerova.

“Ne bez razloga NATO dugi niz godina govori o zaštiti tzv. Suvalskog prolaza, najkraćeg puta povezivanja teritorija Belorusije s Kalinjingradskom regijom“, objasnila je.

“Rusija jača vojni arsenal s razlogom. On bi teoretski trebao odvratiti bilo koju pretnju, ali Moskva u praksi pokazuje da ima i veliki ofanzivni potencijal”, dodala je. “Ne radi se ne samo o oružju. Rusija se vraća retorici Hladnog rata”, uverena je Ana-Marija Dajner.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track