UN TEŠKO OPTUŽILE RIJAD: Ubistvo novinara Kašogija su isplanirali i izvršili državni zvaničnici Saudijske Arabije!
Foto: EPA

ISTRAGA UTVRDILA

UN TEŠKO OPTUŽILE RIJAD: Ubistvo novinara Kašogija su isplanirali i izvršili državni zvaničnici Saudijske Arabije!

Planeta -

ŽENEVA - Istraga Ujedinjenih nacija o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija pokazala je da je reč o brutalnom zločinu koji je planiran i koji su izvršili državni zvaničnici Saudijske Arabije, saopštila je specijalna izvestiteljka Anjes Kalamar.

Ona je u sedištu UN U Ženevi saopštila da su saudijski zvaničnici "ozbiljno narušili" i odložili napore Turske da istraži mesto zločina u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru prošle godine.

Izveštavajući o sedmodnevnoj misiji svog tročlanog tima u Turskoj, Anjes Kalamar rekla je da su imali pristup delu "jezivog audio materijala" o smrti novinara, koji su dobili od turske obaveštajne agencije.

Podsećamo, Kašogi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gde je otišao da bi uzeo dokumenta potrebna za venčanje s turskom državljankom.

Tamo ga je dočekao tim od 15-ak egzekutora, koji ga je napao i počeo da ga kasapi dok je Kašogi još bio živ! Egzekutori su se odmah zatim vratili kući, delovi tela nesrećnog novinara su sakriveni, a saudijske vlasti su na sve načine otežale istragu turskim istražiteljima.

Zvanični Rijad je više puta lagao o Kašogijevom ubistvu, da bi krunski princ Muhamed bin Salman priznao da je novinar ubijen. Na osnovu toga što su egzekutori više puta tokom ubijanja Kašogija pričali telefonom sa princom Muhamedom i na osnovu drugih dokaza, veruje se da je upravo on naredio Kašogijevo ubistvo. Međutim, SAD i predsednik Donald Tramp su stali uz princa Muhameda i nekoliko meseci kasnije cela ova afera, koja je žestoko potresla svet, polako pada u zaborav.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track