EU NIJE POKLEKLA PRED AMERIKOM: Brisel poštrava regulativu za Severni tok 2, ali neće da ga gasi!
Foto: AP

ruska pobeda

EU NIJE POKLEKLA PRED AMERIKOM: Brisel poštrava regulativu za Severni tok 2, ali neće da ga gasi!

Planeta -

Ambasadori EU pooštrili su danas regulativu vezano za izgradnju gasovoda "Severni tok 2" koji bi trebalo da doprema gas od Rusije do Nemačke, ali su odlučili da ne podrže predloge koji mogu da ugroze njegov završetak.

Radovi na 1.225 kilometara dugom gasovodu ispod Baltičkog mora već su u toku, i trebalo bi da budu završeni krajem godine.

Umesto zabrane, EU želi da gasovod uskladi sa svojim energetskim pravilima.

Na kraju se 27 od 28 ambasadora evropskog bloka saglasilo sa francusko-nemačkim kompromisom, kojim predviđa da Nemačka ostane glavni pregovarač u razgovorima sa Rusijom o izgradnji gasovoda "Severni tok 2".

"Što se tiče gasne direktive, postigli smo sporazum i to je bilo moguće jer su Nemačka i Francuska blisko sarađivale", izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Malija Ibrahimom Bubakarom Keitom, a prenosi Rojters.

"Danas je dobar dan i to zbog francusko-nemačke saradnje", izjavila je Merkel, a prenosi Dojče vele. Taj dogovor garantuje i da će nadzor biti vršen sa "teritorije i teritorijalnog mora zemlje članice u kojoj je locirana prva tačka interkonekcije".

Merkel je izjavila da je ovaj gasovod "čisto ekonomski projekat" koji će garantovati jeftinije, pouzdanije isporuke gasa.

Kompromis postignut danas nije pravno obavezujući sve dok ga ne odobri Evropski parlament. Francusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije nagovestilo da bi moglo glasati za izmenu direktive iz Trećeg energetskog paketa EU koja reguliše uvoz gasa.

Ta izmena bi značila da se i na gasovode iz trećih zemalja primenjuju pravila unutrašnjeg tržišta, čime bi se zabranilo snabdevanje gasom ako je ta strana istovremeno i operater gasovoda.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track