LIDER ISLAMSKE DRŽAVE BIJE POSLEDNJU BITKU: Strani pripadnici ID pokušali da likvidiraju Bagdadija, evo gde se jedva sakrio (VIDEO)
Foto: AP

surovo

LIDER ISLAMSKE DRŽAVE BIJE POSLEDNJU BITKU: Strani pripadnici ID pokušali da likvidiraju Bagdadija, evo gde se jedva sakrio (VIDEO)

Planeta -

Vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi preživeo je pokušaj rušenja s vlasti koji su pokrenuli strani borci u njegovom skrovištu u istočnoj Siriji, a u međuvremenu je teroristička grupa raspisala i nagradu za glavnog vođe zavere, veruju brojni obaveštajni krugovi.

Veruje se kako se incident dogodio 10. januara u selu blizu Jajina u dolini reke Eufrat, gde je džihadistička grupa pokušavala da zadrži vlast nad tim područjem. Obaveštajci tvrde kako je pokušaj ubistva Bagdadija doveo do borbe između stranih boraca Islamske države i telohranitelja vođe Islamske države koji su ga uspeli da ga odvedu u obližnju pustinju što mu je spasilo život.

Islamska država ponudila je nagradu onome koji ubije Abu Muat al Džazairija, za kog se veruje da je veteran borac stranog porekla i koji je jedan od 500 boraca ID koji je ostao u tom području. Iako Islamska država nije direktno optužila Džazairija za pokušaj puča nagrada za glavu jednog od starijih članova terorističke organizacije je neubičajan potez i obaveštajci veruju kako je upravo on glavni vođa zavere.

“Dobili su informaciju o tome baš na vreme”, rekao je obavještajni oficir.

“Dogodio se sukob u kom je poginulo dvoje ljudi. To je uključivalo element stranih boraca, ljude od njegovog poverenja”.

Irački zvaničnici i njihove kolege u Velikoj Britaniji i SAD su uvereni kako je Bagdadi nedavno proveo vreme u drastično smanjenom prostoru takozvanog kalifata, u kom je došlo nakon dve godine kontinuiranih poraza do regrupiranja najtvrdokornijih članova Islamske države za ono što bi moglo biti priprema za poslednju bitku.

Kurir.rs/Guardian

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track