OTKRIVEN ŠOKANTNI SNIMAK TAJNOG RAZGOVORA: Jeziva poruka saudijskog princa godinu dana pre UBISTVA NOVINARA KAŠOGIJA! (VIDEO)
Foto: EPA

američki obaveštajci

OTKRIVEN ŠOKANTNI SNIMAK TAJNOG RAZGOVORA: Jeziva poruka saudijskog princa godinu dana pre UBISTVA NOVINARA KAŠOGIJA! (VIDEO)

Planeta -

Najnoviji podaci prikupljeni na osnovu izveštaja američkih bezbednosnih službi otkrili su razgovor koji je princ prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman imao godinu dana pre ubistva novinara Džamala Kašogija u kojem kaže da će "dobiti metak".

Službe napominju da veruju da je Salman bio spreman da ubije novinara iako možda ne planira da ga bukvalno ubije vatrenim oružjem, kao i da su razgovor presreli kao deo standardnih pokušaja Bezbednosne službe SAD, ali i drugih agencija da uhvate i sačuvaju komunikacije između svetskih lidera, među kojima su i američki saveznici

Prema informacijama, Salman je razgovor vodio sa saveznikom Turkijem Aldahilom u septempru 2017. godine, oko 13 meseci pre ubistva Kašpgija, ali je sadržaj tek skoro preveden, odnosno nakon što je pokrenuta istraga sa ciljem da se pronađe neoboriv dokaz o umešanosti saudijskog princa u zločin.

Navodno, tokom konverzacije Salman je rekao da ako ne postoji način da se novinar namami da se vrati u Saudijsku Arabiju, onda treba da bude doveden silom, a ako ništa od toga ne uspe onda će on poći na njega "metkom".

Nakon informacije o nestanku, Saudijska Arabija je prvo porekla da ima bilo kakva saznanja o tome gde se on nalazi, ali kada što je utvrđeno da je novinar ubijen u zdanju Ambasade te zemlje u Istanbulu, oni su priznali da ga je na sopstvenu inicijativu ubio tim ljudi dodavši da akcija nije imala nikakve veze sa prestolonaslednikom.

Naknadno su prijavljene i brojne neregularnosti, pa i optužbe da Saudijska Arabija pokušava da sabotira istragu o zločinu, a ubistvo je okarakterisano kao "brutalno, unapred osmišljeno i planirano i izvedeno od strane zvaničnika".

Na osnovu istrage koju je sprovela Turska, Kašogi je namamljen u istanbulski Konzulat obećanjem da će mu dati dokumentaciju na osnovu koje će moći da se oženi, ali je onda ugušen, a njegovo telo raskomadano. Objavljen je i jeziv audio snimak do kog su došle turske bezbednosne službe, piše Gardijan.

Rijad je od početka demantovao da je princ na bilo koji način umešan, a za zločin je osumnjičeno 11 osoba. Tužilaštvo Saudijske Arabije prošlog meseca je saopštilo da će za petoricu biti tražene smrtne kazne. Turska je nebrojano puta tražila njihovo izručenje da bi im se sudilo u Istanbulu, ali je to Rijad svaki put odbio.

Podsetimo, vest o stravičnom zločinu odjeknula je širom planete i mnogi svetski lideri su povodom njega izneli stav apelujući na okončanje istrage i utvrđivanje odgovornosti svih umešanih.

Kurir.rs/Gardijan

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track