REŠENA IZBORNA DRAMA: Tajlandska princeza ne može da bude kandidat za premijera
Foto: EPA

KRALJ PRESEKAO

REŠENA IZBORNA DRAMA: Tajlandska princeza ne može da bude kandidat za premijera

Planeta -

Tajlandska princeza Ubolratana, starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, službeno je diskvalifikovana kao kandidat za premijera na opštim izborima, koji će biti održani 24. marta, objavila je Izborna komisija (IK).

Komisija je objavila listu kandidata iz 45 stranaka, a 67-godišnja princeza nije na njoj.

Ova odluka doneta je posle odluke partije Tai Raksa Čart, koju su nedavno osnovali saveznici bivšega premijera Taksina Šinavatre, da nominuje princezu za svog kandidata za predsednicu vlade.

foto: Profimedia

U zemlji je time stvorena velika neprijatnost, jer kraljevska porodica jeste veoma popularna i uvažavana, ali princeza je karijeru gradila kao glumica u sapunicama, a ne kao političar.

foto: Profimedia

Stvar je, zapravo, spasao kralj, koji je izdao saopštenje da je mešanje njegove sestre u politiku neustavno i veoma neprikladno.

Radi se o presedanu u tajlandskoj politici, obeleženoj sukobima između pristalica kraljevske porodice, koji su skloni Bangkoku, i pristalica zbačenog premijera Šinavatre, koji je predugo u središtu političkih turbulencija i rivalskih uličnih protesta koji godinama pogađaju tajlandsko društvo.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja